Moskva kolib 1,5 miljonit hruštšovkade elanikku ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Jankauskas tüüpilise kõige vanemat tüüpi rõdudeta hruštšovka ees.
Konstantin Jankauskas tüüpilise kõige vanemat tüüpi rõdudeta hruštšovka ees. Foto: Jaanus Piirsalu

Moskva linnapea Sergei Sobjanin tahab ajalukku minna maailma suurima elanike ümberasustamiskampaania korraldajana ühe linna piires. Moskva tahab ümber kolida Eesti-täie elanikke – kõik, kes elavad vanades nõukogudeaegsetes paneelmajades, nn hruštšovkades.

Plaan on vägev. See puudutab ligi 1,6 miljonit inimest, kes elavad 8000 paneelmajas 25 miljonil ruutmeetril. Aega kuluks 20–30 aastat. Maksumuse kohta öeldakse vaid «hinnanguliselt mitukümmend triljonit rubla». 20 triljonit rubla on praegu 330 miljardit eurot. See on jämedalt võttes veerand rohkem, kui on tänavu planeeritud Venemaa riigieelarve tuludeks. Sellist lammutamis- ja ümberasustamisplaani ühe linna piires pole maailm veel näinud.

24-aastane postkontori töötaja Ira näitab Postimehele oma korterit 1960ndate alguses ehitatud hruštšovkas. Köök on neli ruutmeetrit – see on nii kitsas, et väga raske on isegi fotot teha. No ei ole ruumi, pildistaks nagu vastu seina. Vannituba koos vetsuga on kolm ruutmeetrit. Tavaline vann sinna ei mahugi, seal on istevann. L-kujuline koridor on samuti neli ruutmeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles