Qantase lennukit raputas vigane pardaarvuti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädamaandumise teinud Qantase lennuk.
Hädamaandumise teinud Qantase lennuk. Foto: Reuters / Scanpix

Austraalia transpordiohutuse büroo (ATSB) teatel oli eelmisel nädalal Qantase reisilennukiga Airbus A330-300 õhus juhtunud ohtliku intsidendi põhjuseks viga pardaarvutis.

 

Singapurist õhku tõusnud lennuk oli teel Perthi, kui ta kaotas kiiresti kõrgust ning põhjustas vappumisega vigastusi vähemalt poolesajale reisijale, neist mitmele luumurde, vahendas BBC News.

ATSB eksperdid leidsid esialgsel uurimisel vea lennuki pardaarvutist. Nimelt hindas üks mõõdikutest valesti õhusõiduki lennunurka ning arvas, et lennuk tõuseb, ehkki tegelikult liikus see edasi samal kõrgusel.

Singapurist eelmisel teisipäeval startinud lennuk liikus 11 300 meetri kõrgusel kui see ootamatult tõusis mitukümmend meetrit ning sööstis seejärel kaks korda minuti jooksul allapoole, kaotades kõrgusest kokku mõnisada meetrit.

Lennukis viibinute sõnul raputas kiire kukkumine tugevalt reisijaid, kes paiskusid pinkidest välja. Suure hulga vigastatute tõttu tegi lennuk hädamaandumise Austraalia loodeosas asuvas Exmouthis.

Airbus on juba saatnud lennukompaniidele erijuhised selle kohta, kuidas tulevikus taolises olukorras käituda, ehkki selle kordumist ei peeta kuigi tõenäoliseks. ATSB avalikustab ametliku täisraporti eelmise nädala intsidendi kohta järgmisel kuul.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles