Vaatlejad: Süüria rünnaku ohvritelt võetud proovide vastused näitavad sariini või sarnase aine kasutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiarünnaku ohvrid jõudmas haiglasse.
Keemiarünnaku ohvrid jõudmas haiglasse. Foto: AP/Scanpix

Maailmas keemiarelvade kasutamise vaatlusega tegelev organisatsioon teatas kolmapäeval, et Süüria arvatava keemiarelvarünnaku ohvritelt võetud proovide vastused näitavad ümberlükkamatult närvimürgi sariini või sarnase aine kasutamist.

Khan Sheikhunis 4. aprillil aset leidnud rünnaku kümnelt ohvrilt võetud proovide tulemused, mida analüüsiti neljas usaldusväärses laboris, viitavad sariini või sariinilaadse aine kasutusele, ütles Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peadirektor Ahmet Üzümcü.

Rünnakus hukkus vähemalt 87 ja sai kannatada enam kui pool tuhat inimest, ohvrite seas oli palju lapsi ja naisi. Fotod ja telepilt surnutest või kannatavatest inimestest vallandas üleilmse raevupuhangu, mille tõttu tegi ka USA märkimisväärse raketirünnaku Süüria õhuväebaasi pihta, mida peeti keemiarelvarünnaku alguspunktiks.

Kolmelt surnult võetud proove analüüsiti kahes OPCW-usaldusega laboris, ütles Üzümcü organisatsiooni täitevnõukogu delegaatidele kolmapäeval.

Täiendavalt saadeti seitsmelt haiglaravi saanud inimeselt võetud biomeditsiinilised proovid veel kahte eraldi laborisse.

Ehkki laborianalüüside täiendavad üksikasjad veel tulevad, on juba meieni jõudnud analüütilised tulemused ümberlükkamatud, ütles Üzümcü OPCW peakorteris Haagis aset leidnud koosolekul.

Tema sõnul on OPCW faktide kogumisega tegelev missioon valmis siirduma Idlibi provintsis asuvasse linna niipea, kui julgeolekuolukord seda võimaldab. Lisaks jätkavad eksperdid inimeste küsitlemist ning proovide kogumist.

Täitevnõukogu kohtub uuesti neljapäeval, et hääletada hetkel arutlusel oleva lõppotsuse üle.

Hollandis Haagis asuv OPCW on valitsustevaheline rahvusvaheline organisatsioon, mis ühendab keemiarelvade keelustamise konventsiooniga liitunud riike ja eelkõige valvab selle järele, et konventsioonist kinni peetaks. Aastal 2013 pälvis organisatsioon Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles