Põhja-Korea hoiatas USAd: ärge jamage meiega (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis sel nädalavahetusel toimunud sõjaväeparaad.
Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis sel nädalavahetusel toimunud sõjaväeparaad. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

USA välisminister Rex Tillersoni sõnul otsib USA viise Põhja-Korea survestamiseks, paariariigi riigimeedia aga hoiatas ameeriklasi ülitugeva ennetava õhulöögi eest ning teatas, et Pyongyangiga ei maksa jamada. 

USA president Donald Trump on võtnud Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni suhtes karmi joone. Põhja-Korea on oma ainsa suure liitlase Hiina manitsusi ja ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioone ignoreerinud ning jätkanud tuuma- ja raketiprogrammi edasiarendamist, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Põhja-Korea ähvardab regulaarselt hävitada Jaapanit, Lõuna-Koread ja Ameerika Ühendriike ning kuigi möödunud pühapäeval toimunud raketikatsetus lõppes nurjumisega, ei vähendanud see kuidagi paariariigi sõjakat retoorikat.

Põhja-Korea Töölispartei ametlik häälekandja Rodong Sinmun ei säästnud mõtte edastamisel sõnu. «Kui meie ülivõimas ennetav õhulöök antakse, ei pühi see maamuna pealt vaid USA imperialistlikke invasioonivägesid Lõuna-Koreas ja selle ümbruses, vaid ka USA maismaal, muutes need kõik tuhaks,» kirjutas leht.

Täna Indoneesias viibiv USA asepresident Mike Pence on Aasia-liitlaste külastamise käigus korduvalt välja öelnud, et Põhja-Korea puhul on strateegilise kannatlikkuse aeg otsa saanud.

Põhja- ja Lõuna-Korea vahel käib tehniliselt jätkuvalt sõda, sest 1950–1953 väldanud Korea sõda lõppes vaherahu, mitte rahuleppega.

USA-le on Põhja-Korea lubanud provotseerimise korral tuumalöögi anda. Pyongyangi sõnul on riik suutnud välja arendada mandritevahelise raketi, mis suudab tabada USA maismaad, kuid ekspertide sõnul kulub selleks tõenäoliselt tegelikult veel veidi aega, et tuumalõhkepea raketile paigutamiseks sobivate mõõtmeteni vähendada. 

Arvamus, nagu oleks Põhja-Korea Hiina probleem või et Pyongyangi tuumaprogrammi lõpetamine peaks läbi Pekingi toimuma, on ohtlik eksitus, kirjutas Aasia ja Vaikse Ookeani Julgeoleku-uuringute keskuse abiprofessor Van Jackson mainekas julgeolekublogis War on the Rocks.

Jackson juhib tähelepanu sellele, et kui Hiina teatas pärast hiljutisi ÜRO uusi sanktsioone, et lõpetab Põhja-Koreast söeimpordi, oleks tegu justkui hea uudisega. «Nii et Hiina seisab lõpuks USAga käsikäes ja rahvusvaheline kogukond võtab ka tegelikult midagi Põhja-Korea suhtes ette? Suurepärane, kas pole? Vale.»

Hiina tegeleb Jacksoni hinnangul petupoliitikaga ning USA on siin mängukann. Hiina on varemgi ÜRO sanktsiooni toetanud, kuid pole neid tegelikkuses täitma asunud.

«Hiina ütleb üht ja teeb teist. Hiina ettevõtted jätkavad Põhja-Koreas tegutsemist, see leevendab aga paljuski karistusaktsioonide valu. Geopoliitilises mõttes optimeerib Hiina oma piirkondlikku positsiooni, tehes seda USA ja tema liitlaste arvelt,» selgitas analüütik.

Hiina tegutsemist ajendab Jacksoni sõnul teinegi mõte: Peking ei taha, et tuumarelvaga naabrist saaks tuumarelvaga vaenlane.  

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles