Uurimus: Lätist on saanud Vene maffia üks keskus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti märulipolitseinikud.
Läti märulipolitseinikud. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Venemaa kuritegelikud rühmitused, millel on tihti lähedased sidemed Kremliga, mitmekesistavad oma tegevust Euroopas, sh Lätis mistõttu Euroopa võimud peaksid aduma seda julgeolekuohu, mitte pelga kuritegevusena.

Sellisele järeldusele jõudis Briti politoloog Mark Galeotti uurimuses «Crimintern: How The Kremlin Uses Russia’s Criminal Networks In Europe" («Crimintern: kuidas Kreml kasutab Vene organiseeritud kuritegevuse sidemeid Euroopas«), mille avaldas Euroopa välispoliitikanõukogu ECFR.

Galeotti toob oma töös välja mitu Vene maffia tegevussuunda: nii tõusevad Läti ja Küpros Euroopa kaardil esile rahapesukeskustena, mille vene kogukondadesse on imbunud Vene organiseeritud kuritegevuse esindajad. Kurjategijate koostööd võimudega oli näha jällegi Eesti piiri lähedal kaitsepolitseinik Eston Kohveri röövimisel.

Autor toob samasugusest koostööst näiteid ka mujalt Euroopas: näiteks Küprosel, kus kadus Vene agent, Montenegros, kus toimus riigipöördekatse, Türgis ja Austrias, kus toimusid Vene riigi huvides mõrvad.

Autor märgib, et Vene maffiategelased maskeeruvad järjest sagedamini seaduskuulekateks majandustegelasteks, mistõttu eelistavad suure vene ja teiste Euraasia rahvaste kogukondadega paiku. Eredate näidetena toob ta välja Hispaania Costa del Soli, Küprose ja Riia vene kogukonna.

Costa del Sol. Foto: AFP PHOTO / JOSE JORDAN / Scanpix
Costa del Sol. Foto: AFP PHOTO / JOSE JORDAN / Scanpix Foto: JOSE JORDAN/AFP

Viimase 20 aastaga on vene maffia tegevus Euroopas tugevasti muutunud, vähem tegutsetakse tänaval, pigem mitmesugustel varialadel, järeldas Galeotti.

«Vene riik on väga kriminaliseeritud ja kuritegeliku allilma sidemed poliitilise maailmaga võimaldavad režiimil mõnikord kurjategijaid enda huvides ära kasutada,« arvas ta.

Läti ja Küpros on ka eredad näited riikidest, mis on omandanud Vene kuritegeliku raha pesemiskoha maine. Seda raha pestakse ka Suurbritannias, Šveitsis, Kreekas ja Bulgaarias.

Galeotti seab teistele Euroopa riikidele eeskujuks Läti ja Eesti kogemust selliste rühmitustega võitlemisel korrakaitsjate ja eriteenistuste tihedas koostöös.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles