Põhjakorealased mängivad tuumapolügooni hoovis võrkpalli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjakorealane pealinnas Pyongyangis võrkpalliga poseerimas.
Põhjakorealane pealinnas Pyongyangis võrkpalliga poseerimas. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Totalitaarsest Põhja-Koreast tehtud satelliitpilte uurivad analüütikud jõudsid üllatavale avastusele: ühelt jäädvustuselt on näha, kuidas riigi tuumapolügoonil mängivad mitu rühma töölisi omavahel võrkpalli.

Fotod tehti pühapäeval, kui pinged Põhja-Korea ja Ameerika Ühendriikide vahel olid haripunktis. Ekspertide hinnangul oli pallimäng ilmselt meelega ajastatud selliselt, et see saadaks välismaailmale sõnumi. Arvamused lähevad lahku aga selles, mis see sõnum võis täpselt olla.

«See võib vihjata, et rajatis katkestab ajutiselt oma töö,» lausus John Hopkinsi ülikooli uurija Joseph Bermudez. «Samuti tähendab see ilmselt, et mäng korraldati teadmisega, et me jälgime neid.»

Matšid toimusid tema sõnul Punggye-ri katsepolügooni kolmes eri osas: peahoone ümbruses, valvebarakkide juures ning juhtivkeskuse abiterritooriumil. Piltide kvaliteet oli liiga kesine, et kedagi eraldi tuvastada, kuid kummaski meeskonnas näis olevat kuus inimest. Ühe foto pealt leiti ka võimalik pallimänguvõrk.

Võrkpall on Põhja-Koreas populaarne spordiala ning satelliidid on mängu Punggye-ri`s jäädvustanud varemgi – ehkki mitte kunagi säärases mahus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles