Fotod: Pariisi tulistaja surnukeha juurest leiti IS-i ülistav kiri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa pealinnas Pariisis Champs Elysées' avenüül leidis aset tulistamine, kus hukkusid politseinik ja ründaja, kes oli politseile varasemast teada. Teine arvatav rünnakuga seotud isik andis ennast Belgia politseile üles.

Pariisi kesklinnas Champs-Élysées'l eile õhtul ühe korrakaitsja tapnud ja kahte haavanud mees peeti veebruaris politsei ähvardamise eest kinni, kuid lasti siis vabaks, ütlesid Prantsuse ametnikud täna.

Tundmatuks jääda soovinud ametnike sõnul peeti mees kinni veebruari lõpus, kuna ta esines politseid ähvardava jutuga. Tõendite puudumisel lasti ta vabaks.

Mees oli 2003. aastal kahe politseiniku tulistamise eest tapmiskatses süüdi mõistetud.

Ründaja lähistelt leiti kiri, milles ülistatakse äärmusrühmitust Islamiriik (IS), ütles juurdlusega seotud allikas täna.

Lisaks käsitsi kirjutatud kirjale leiti allika sõnul tema autost ka koraan.

Prantsusmaa pealinnas Pariisis hukkus eile tulistamises politseiametnik. Lisaks said haavata kaks politseinikku ja üks turist.


Politsei teatas varem, et tulistajaid oli vähemalt kaks. Hiljem selgus, et ründajaid oli üks ning ta hukkus sündmuskohal. Pealtnägijate kirjeldusel väljus ründaja autost ja hakkas automaatrelvast politseinikke tulistama. 

Rünnaku käigus maha lastud tulistajal oli kriminaalne minevik. Anonüümseks jääda soovinud isik ütles CNNile, et isik oli julgeolekuametnike jälgimise all ja tema vastu tundis huvi ka Prantsuse sisejulgeoleku agentuur DGSI.

Allika sõnul oli tulistaja Prantsuse kodanik. 2001. aastal avas ta tule kahe konstaabli vastu, kes ta kinni pidasid. Ta võeti vahi alla ning viidi ülekuulamisele, mille käigus haaras isik kolmanda politseiniku relva ja tulistas teda kolm korda. Lisaks oli tulistaja allika sõnul korraldanud relvastatud rööve. 

Champs-Elysées' rünnakuga seotuses kahtlustatav teine isik andis end ise Belgia politseile üles, sõnas riigi siseminister täna. «Belgia võimude poolt tagaotsitav mees andis end ise Antwerpeni politseijaoskonnas üles,» sõnas siseministeeriumi kõneisik Pierre-Henry Brandet.

Belgia julgeolekujõud teavitasid Prantsusmaad uuest terrorikahtlusalusest, kuid veel ei ole kindel, kas ta on seotud eilse tulistamisega Pariisi kesklinnas.

Prantsusmaa president Francois Hollande ütles eile hilisõhtul tehtud pöördumises, et Pariisi tulistamise puhul kahtlustatakse terrorirünnakut. Hollande lubas täielikku valvsust pühapäeval korraldatavate presidendivalimiste eel ning väljendas austust tulistamises tapetud politseinikule ja veel kahele haavatud korrakaitsjale.

Hiljem teatas sunniitlik äärmusrühmitus ISIS, et võttis rünnaku eest vastutuse, teatas pühasõdalaste propagandaagentuur Amaq. Teadaandes kirjutati, et Pariisi kesklinnas korraldas rünnaku belglane Abu Yussef, hüüdnimega Belglane, kes on ISISe üks võitlejaid.

Prantsuse peaminister Bernard Cazeneuve süüdistas täna presidendikandidaat Marine Le Peni terrorirünnaku ärakasutamises poliitilistel eesmärkidel.

Sotsialistist Cazeneuve'i sõnul üritab Le Peni parempopulistlik erakond Rahvusrinne  kasutada igat rünnakut poliitilistel kaalutlustel.

Le Pen sarjas valitsuse terrorismivastast võitlust. Seejärel võttis sõna peaminister ning tõi esile, et Le Peni erakond hääletas 2014. aastal terrorismitõrjeseadusele vastu ning 2015. aastal vastu seadusele, millega suurendati Prantsuse luureteenistustele saadaolevaid ressursse.

Prantsusmaa presidendikandidaadid Marine Le Pen ja Francois Fillon tühistasid reedeks kavandatud kampaaniaüritused pärast terrorirünnakut Pariisis, teatas uudisteagentuur AFP. Pühapäeval toimub presidendivalimiste avavoor.

MORE: Paris police officer killed when car stopped at red light by attacker driving by: police union. Live video: https://t.co/uFuqC8FC6a pic.twitter.com/SL8DZueJMf


Prantsuse võimud vahistasid nädala alguses kaks meest, keda kahtlustatakse rünnaku ettevalmistamises, ütlesid juurdlusega lähedalt seotud allikad vaid loetud päevi enne presidendivalimiste esimest vooru 23. aprillil. Relvad ja pommimaterjal leiti Marseille´s läbiotsimiste käigus pärast kahe radikaliseerunud mehe vahistamist, teatasid allikad. Prantsuse siseminister Matthias Fekl ütles, et rünnak oli kavas korraldada lähipäevil.

Foto: CNN
Copy

Märksõnad

Tagasi üles