Venemaa: NATOga liitumine kahjustab Montenegro-Vene suhteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Montenegro peaministri Milo Dukanoviciga.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Montenegro peaministri Milo Dukanoviciga. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Montenegro liitumine NATOga mõjutab negatiivselt riigi suhteid Venemaaga, hoiatas Vene asevälisminister Aleksei Meškov.

«Pole saladus, me oleme korduvalt öelnud ning me usume, et tähtsad riigielu küsimused peaksid mõistagi olema rahva otsustada. See on demokraatliku protsessi mõte. Antud juhul on Montenegro rahval õigus otsustada referendumil, kas nad soovivad NATOga liituda või mitte,» ütles Meškov.

«Mis puudutab meie suhteid, siis mitte üksnes NATOga liitumine iseenesest, vaid ka terve rida Montenegro juhtkonna astutud samme, nagu Vene-vastaste sanktsioonidega ühinemine ning Venemaa-vastased kampaaniad kohalikus meedias, mõjutavad kahtlemata negatiivselt Vene-Montenegro suhteid tervikuna.»

Montenegro sai NATO-lt liitumiskutse 2015. aasta detsembris. USA senat ratifitseeris Montenegro liitumisdokumendi märtsis ja see sai hiljuti president Donald Trumpi allkirja. Enamik NATO liikmesmaade parlamente on Montenegro liitumise heaks kiitnud.

Aadria mere ääres asuva Montenegro elanikkond koosneb enamjaolt õigeusku järgivatest slaavlastest ning Moskva on pikalt pidanud riiki enda mõjusfääri kuuluvaks.

Montenegro loodab saada NATO liikmesriigiks tänavu. See tugevdaks alliansi kohalolu Balkanil - Kreeka, Horvaatia ja Albaania on juba ühenduse liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles