Prantsusmaal toimub presidendivalimiste esimene voor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaal toimub pühapäeval presidendivalimiste esimene voor, milles hääletajad saavad valida 11 kandidaadi vahel.

Arvamusküsitlused näitavad tihedat rebimist nelja kandidaadi vahel, kes üritavad jõuda 7. mail toimuvasse teise vooru.

Kuigi teoreetiliselt jääb teine voor ära juhul, kui üks kandidaat kogub esimeses voorus üle 50 protsendi häältest, siis 1960. aastatest kehtiva valimissüsteemi ajaloos pole seda juhtunud. Kui keegi ei kogu üle poole häältest, siis toimub teine voor, kuhu pääsevad kaks enim hääli saanud kandidaadid.

Valimiskastid läänepoolkeral asuvatel Prantsuse ülemereterritooriumitel avati juba laupäeval. Prantsusmaa mandriosal avatakse valimiskastid kell 9 (Eesti aeg kell 10) ning suletakse maapiirkondades ja väikelinnades kell 19 (Eesti aeg kell 20) ning suurlinnades kell 20 (Eesti aeg kell 21). Pisut hiljem on oodata esialgseid tulemusi.

Valimised toimuvad ajal, mil töötus Prantsusmaal on 10 protsenti ning valijate kõrgeimateks prioriteetideks on majandus ja julgeolek.

Seaduse järgi tuli valimiskampaaniad peatada alates reede keskööst kuni valimiskastide sulgemiseni. Sama 44-tunnine keeld kehtestatakse ka enne teist vooru.

Keelu eesmärk on anda valijatele võimalus kaaluda valikuid ilma, et neid mõjutaksid äsjaavaldatud arvamusküsitlused, raadiosaated ega telepildis edastatud kihutuskoosolekud.

Valimisküsitlused näitavad, et pea veerand valijatest pole siiani otsustanud, kellele nad oma hääle annavad.

Küsitluste andmeil on suurim toetus tsentrist Emmanuel Macronil ning parempopulist Marine Le Penil. Nendest on paari protsendipunkti kaugusel konservatiiv François Fillon ja vasakpopulist Jean-Luc Mélenchon.

Valijate julgeoleku tagamiseks saadetakse Prantsusmaa tänavatele umbes 50 000 politseinikku ja 7000 sõdurit. Inimesi teeb ärevaks neljapäeval Pariisis Champs Élysées'l toimunud terrorirünnak, milles hukkus üks politseinik ning mitmed said haavata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles