SIPRI: Venemaa tõusis sõjaliste kulutustega kolmandale kohale maailmas (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene raketiristleja Varjag
Vene raketiristleja Varjag Foto: AFP / Scanpix

Venemaa tõusis eelmisel aastal sõjaliste kulutustega kolmandale kohale maailmas, seda vaatamata madalatele nafta- ja gaasihindadele ning majandussanktsioonidele, selgus Stockholmi Rahvusvahelise Rahu Uuringute Instituudi (SIPRI) uuest raportist esmaspäeval.

Venemaa sõjalised kulutused olid 2016. aastal 69,2 miljardit dollarit (umbes 64 miljardit eurot), mis on 5,9-protsendine tõus võrreldes 2015. aastaga, ütles SIPRI.

"See kulutuste suurenemine ja raske koormus majandusele tuleb ajal, mil Venemaa majandus on tõsistes raskustes madalate nafta- ja gaasihindade ning alates 2014. aastast kehtestatud majandussanktsioonide tõttu," ütles SIPRI.

Saudi Araabia oli 2015. aastal sõjalistelt kulutustelt kolmandal kohal, kuid langes 2016. aastal neljandaks, kui kulutused kukkusid 30 protsendi võrra 63,7 miljardi dollarini, seda hoolimata "jätkuvast osalemisest regionaalsõdades", kirjutas SIPRI oma raportis.

"Naftatulude vähenemine ja sellega seotud majandusprobleemid on sundinud mitmeid naftat eksportivaid riike vähendama sõjalisi kulutusi," ütles SIPRI teadur Nan Tian.

USA hoiab sõjaliste kulutuste mahult maailmas endiselt esikohta. Need kasvasid 2016. aastal 2015. aastaga võrreldes 1,7 protsenti 611 miljardi dollarini. Teisel positsioonil olev Hiina suurendas kulutusi 5,4 protsenti 215 miljardini, mis on väiksem juurdekasv kui varasematel aastatel.

Tulevased kulutamismustrid ei ole kindlad seoses poliitilise olukorra muutumisega USA-s, ütles SIPRI relvastus- ja sõjaliste kulutuste (AMEX) programmi direktor Aude Fleurant.

Euroopa, mida on alates 2015. aastast tabanud mitmed terrorirünnakud, suurendas teist aastat järjest sõjalisi kulutusi, 2016. aastal 2,6 protsenti.

Sõjalised kulutused kasvasid Kesk-Euroopas mullu 2,4 protsenti.

"Kulutuste kasvu paljudes Kesk-Euroopa riikides võib osaliselt seostada asjaoluga, et Venemaad peetakse suuremaks ohuks," ütles SIPRI vanemteadur Siemon Wezeman.

"See on nii hoolimata asjaolust, et Venemaa (sõjalised) kulutused 2016. aastal moodustasid ainult 27 protsenti NATO Euroopa liikmesriikide summaarsetest kulutustest," sõnas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles