Tuneeslane esitas doktoritöö lamedast maast (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrb Gujarati regioonis. Foto on illustratiivne.
Kõrb Gujarati regioonis. Foto on illustratiivne. Foto: SAM PANTHAKY/AFP/Scanpix

Araabia teadusmaailma raputas skandaal, mille keskmeks oli tuneeslase doktoritöö lamedast maast, vahendab Gulf News.

Doktorant väitis oma töös, et vaid 13 500 aastat vana maa on lame, ei liigu kosmoses, ja asub universumi keskpunktis.

Muuhulgas lükkas agar õpilane ümber ka Newtoni ja Einsteini füüsikaseadused, Koperniku ja Kepleri astronoomiatõed, Suure Paugu teooria, atmosfääri ja geoloogilise aktiivsuse mudelid ja enamiku kaasaegsest kliimateadusest.

Töö valmis viie aastaga, pärast mida saadeti see kahele retsensendile, kes selle heaks kiitsid.

Häirekella hakkas helistama aga Tuneesia astronoomiaseltsi president, kellele töö koopia lekitati. Teadusühenduse juht tegi kindlaks, et tegu ei ole naljaga, ning tõstis sotsiaalmeedias häält, postitades tööst sõnasõnalisi katkendeid.

Paar aastat tagasi väitis Saudi vaimulik, et Maa ei tiirle ümber Päikese, mis vallandas suures osas araabiamaailmast pahameeletormi. Kuid sel korral oli tegu reaalteaduste doktoritööga, mille juhendaja oli akadeemia kõrgeim liige.

Lisaks töö esitamisele avaldati «geotsentrismi füüsikaliseks ja astronoomiliseks tõendamiseks» kahtlase mainega ajakirjas ka artikkel.

Väitekirja peamised argumendid on järgmised: Maa on lame ja 13 500 aastat vana, asub liikumatuna universumi keskpunktis, mis koosneb ainult ühest galaktikast, Päikese diameeter on 1135 kilomeetrit (mitte 1,4 miljonit), Kuu laius on 908 kilomeetrit. Planeete on kokku 11 ja tähtede diameeter on 292 kilomeetrit.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles