Venezuela president on nõus kohalike valimistega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro tervitab toetajaid.
Venezuela president Nicolas Maduro tervitab toetajaid. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Venezuela riigipea Nicolás Maduro kutsus eile korraldama kohalikke, kuid mitte presidendivalimisi, mida nõuavad miljonid inimesed.

«Valimised – jah, ma tahan valimisi praegu,» sõnas Maduro televisioonis. «Seda ütlen ma riigipea ja valitsusjuhina.»

President võttis sõna pärast kolm nädalat kestnud meeleavaldusi, mis on nõudnud vähemalt 21 inimese elu.

Marss meeleavaldustel hukkunute mälestamiseks. CHRISTIAN VERON/REUTERS/SCANPIX
Marss meeleavaldustel hukkunute mälestamiseks. CHRISTIAN VERON/REUTERS/SCANPIX Foto: CHRISTIAN VERON/REUTERS

Laupäeval toimusid rahumeelsed marsid üle kogu Venezuela, kui valgesse riietunud protestijad avaldasid austust rahutustes hukkunutele. Täna on aga oodata uusi meeleavaldusi.

Opositsiooniaktivistid avaldavad meelt president Maduro vastu. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Scanpix
Opositsiooniaktivistid avaldavad meelt president Maduro vastu. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Scanpix Foto: Ronaldo Schemidt/AFP

Presidendivalimised peaksid Venezuelas toimuma järgmisel aastal. Valitsus ei nõustu tooma neid 2017. aastasse nagu seda nõuavad opositsiooniliidrid.

Protestid algasid sellest, kui Venezuela ülemkohus otsustas mitme nädala eest opositsiooni enamusega kongressilt seadusandlik võim ära võtta. See vallandas rahvusvahelise hukkamõistu ja kohus tühistas hiljem otsuse, kuid opositsioon nõuab, et põhiseadusliku korra taastamiseks vabastataks ametist ülemkohtu kohtunikud.

«Maduro dieeti» põdev Venezuela kannatab ka laialdase alatoitumuse all – 74 protsenti riigi kodanikest on viimase aasta jooksul kaotanud kaalust keskmiselt 8,7 kilo. Lisaks räsib riiki tõsine majanduskriis.

Presidendi toetajad süüdistavad opositsiooni läänemeelsuses ja riigi reetmises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles