Prantsuse valimiste võitjaks võib osutuda hoopis Putin (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen ja Vladimir Putin Moskvas.
Marine Le Pen ja Vladimir Putin Moskvas. Foto: Mihhail Klimentjev/TASS/SCANPIX

Hoolimata süüdistustest ja eitustest, et Venemaa sekkus Prantsuse presidendivalimistesse, on selge, et viimasesse vooru pääses Kremliga vägagi sõbralikes suhetes olev Marine Le Pen, vahendab RFE/RL.

Kuigi Moskva on kõiki süüdistusi eitanud, tuletavad Le Peni konkurendi Emmanuel Macroni pihta suunatud libauudiste laine ja küberrünnakud meelde eelmisel aastal peetud USA presidendivalimisi. Macron oli ka ainuke võidulootustega kandidaat, kes end Venemaast distantseeris.

Nii Rahvusrinde esinumber Marine Le Pen kui konkurentsist välja langenud vabariiklane Francois Fillon ja vasakäärmuslane Jean-Luc Melenchon rõhutasid Kremliga sõbralike suhete hoidmise vajalikkust. Melenchon lausa niipalju, et lubas valimisvõidu korral vaadata üle Euroopa idapiiri.

«Me oleme lähedal olukorrale, kus kahes Euroopa riigis tuleb võimule Venemaa mõjudega isik,» sõnas USA Senati Luurekomitee esimees Richard Burr.

Le Peni kampaaniat on rahastanud osaliselt Vene allikad ja presidendikandidaat tegi 24. märtsil kampaania kõrghetkel visiidi ka Moskvasse.

«Venemaa on pakkunud Le Penile otsest tuge lootuses, et see aitab kindlustada tema edu Prantsusmaal. See [Venemaa] on toetanud ka Kreeka ja Itaalia jõudusid,» ütles Washingtonis asuva inimõiguste ja demokraatia keskuse liige David Kramer.

«Vene mõju välisriikide poliitikas ja valimistel ei ole midagi uut ja see on liikunud kaugemale Vene naaberriikidest,» lisas analüütik.

Prantsuse valimised on oluline hoob, mis mõjutab Euroopa poliitika edasist käekäiku. Le Peni lubadused Prantsusmaa Euroopa Liidust ja NATOst välja viia nõrgendaks mõlemat liitu märgatavalt, mis on aga vesi Kremli veskile.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles