Theresa May ei välista ennetava tuumalöögi võimalust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanguard-klassi allveelaev HMS Vigilant on üks neljast Trident-rakettidega varustatud alusest.
Vanguard-klassi allveelaev HMS Vigilant on üks neljast Trident-rakettidega varustatud alusest. Foto: Danny Lawson/AP/Scanpix

Suurbritannia kaitseministri sõnul on preaminister Theresa May vajadusel valmis ennetavat tuumalööki andma, vahendab The Independent.

Kaitseminister Michael Fallon sõnas, et peaminister on valmis kasutama Trident-rakette kõige äärmuslikumates oludes, isegi kui Suurbritannia ise ei ole rünnaku all.

Peaministri kommentaar vastas Tööpartei sisemisele lõhestatusele Briti tuumarelvastuse asjus.

Eile andis leiboristide juht Jeremy Corbyn mõista, et Tridentide nüüdisajastamine ei pruugi Tööpartei valimislubaduste nimekirjas olla. Vaid mõni tund pärast kommentaari korrigeerisid parteikaaslased Corbyni seisukohta.

Fallon märkis, et leiboristide valijad on jäetud teadmatusse riigi tuumaheidutuse tuleviku osas. Lisaks joonistas kaitseminister vastukaaluks kontrastselt välja konservatiivide seisukoha Tridentide kasutamise kohta.

«Me oleme teinud selgeks, et kõige äärmuslikumates olukordades ei saa välistada ennetava tuumalöögi andmist,» teatas Fallon.

«Ma parem ei täpsustaks ega kirjeldaks [tingimusi], kuna see annaks kindluse meie vaenlastele ja teeks heidutuse vähem tõhusaks. Heidutuse kogu mõte on jätta kahtlus igaühele, kes mõtleb selle riigi vastu relvi kasutada,» ütles kaitseminister.

Fallon lisas, et Tridenti kriitikud – muuseas sõjaväe vanemametnikud, kes on naeruvääristanud Tridenti kasutamist efektiivse heidutusmeetmena – eksivad rängalt.

Küsimusele Tridenti kasutamise kohta vastas Corbyn, et nende partei ei ole oma programmi veel lõpetanud. Eelmisel aastal oli leiboristide juht sunnitud loobuma katsetest veenda parteid ühepoolse relvastuse vähendamise vajalikkusest, kuna enamus parteist hääletas Tridentite poolt.

Lisaks keeldus Corbyn kommenteerimast, kas ta annaks Suurbritannia tuumaallveelaevadele käsu tuumalöögile samaga vastata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles