Video: Põhja-Korea piirdus sõjaväe aastapäeval lahinglaskmistega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid tähistamas armee aastapäeva.
Põhja-Korea sõdurid tähistamas armee aastapäeva. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Tuumarelvastatud Põhja-Korea tähistas täna riigi sõjaväe asutamise 85. aastapäeva lahinglaskmistega, mitte peljatud tuuma- või raketikatsetusega, teatasid Lõuna-Korea kaitseametid ja meedia.

Spekuleeriti, et Pyongyang korraldab täna aastapäeva tähistamiseks tuuma- või raketikatse. Üldiselt toimuvad need hommikul, kuid Lõuna-Korea meedia teatel polnud pärastlõunaks Põhja-Koreas tuuma- ega raketikatsetust toimunud.

FOTO: KYODO/REUTERS/Scanpix
FOTO: KYODO/REUTERS/Scanpix Foto: KYODO/REUTERS

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi sõnul pole tuvastatud ühtegi tavatut arengut. Lõuna-Korea ühendväejuhatus kinnitas lahinglaskmiste toimumist Wonsani lähistel, kuid ei täpsustanud selle ulatust.

FOTO: STR/AFP/Scanpix
FOTO: STR/AFP/Scanpix Foto: STR/AFP

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap tsiteeris anonüümsust palunud valitsusallikat, kes ütles, et Pyongyang tähistas aastapäeva riigi ajaloo suurimate lahinglaskmistega riigi idaosas Wonsani sadamalinna lähistel.

Yonhapi andmeil osaleb õppusel 300–400 suurtükki ning ilmselt on kohal ka Põhja-Korea liider Kim Jong-un.

Souli kaitseministeeriumi ametnikust allikas neid kahte üksikasja ei kinnitanud.

Põhja-Korea tahab välja töötada raketti, mis suudaks tabada USA mandriosa ning viimastel kuudel on pinged Korea poolsaarel tõusnud, sest Pyongyang on korraldanud rea raketikatsetusi. Washington suurendas seejärel sõjalist kohalolekut regioonis ning suurendas survet Pyongyangile ja selle liitlasele Hiinale.

Pyongyangi retoorika alati ägeneb kevadel, mil Soul ja Washington korraldavad regioonis iga-aastase ühise sõjaväeõppuse. Põhja-Korea hinnangul harjutatakse õppusel invasiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles