Video: kas ambitsioonikas plaan või nali? Trump tahab saata astronaudid kolme aasta jooksul Marsile (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Marss.
Planeet Marss. Foto: AP/Scanpix

USA presidendil Donald Trumpil on väidetavalt ambitsioonikas plaan saata NASA astronaudid juba järgneva kolme aasta jooksul punasele planeedile ning kui ta on olnud võimul kaks ametiaega, millest viimane lõpeb 2025, on Marsil juba korralik inimasustus.

Trump pöördus sellise teatega nii USA kosmoseagentuuri NASA, Marsi lendudeks treenitavate kui kosmosejaamas missioonil olevate astronautide Peggy Whitsoni ja Jack Fisheri poole, edastab The Independent.

USA astronaudid Peggy Whitson ja Jack Fischer ISSil / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
USA astronaudid Peggy Whitson ja Jack Fischer ISSil / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

NASA praeguste plaanide kohaselt tahetakse esmalend Marsile teha 2030. aastatel ehk umbes 15 aasta pärast, kuid Trumpi arvates on USA juba praegu valmis astronaudid saatma miljonite kilomeetrite kaugusele tundmatusse.

Astronautide sõnul on nad allkirjastanud lepingu, mille kohaselt on neil piisavalt aega valmistuda ning treenida väga ohtlikuks lennuks ja maandumiseks planeedile, kus inimjalg varem astunud ei ole.

USA meedia teatel võis Trump oma «kolme aasta plaaniga» lihtsalt nalja visata ega mõelnud seda siiski tõsiselt.

NASA teatel nõuab astronautide saatmine Marsile väga head tehnikat ja oskusi lennata kaugemale, kui senistel kosmosemissioonidel lennatud on. Samas ei ole Marsi lennuks sobilikke rakette veel olemas, vaid need on ehitamisjärgus.

Trump käis oma mõtted ja ideed välja videovestluses astronaut Peggy Whitsoniga, kes on USA astronautidest kõige kauem kosmosemissioonidel olnud, tema rekord on üle 534 päeva.  ISSil on praegu ka teine USA astronaut, lennuinsener Jack Fisher.

Peggy Whitson
Peggy Whitson Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Lisaks Trumpile said missiooni astronautidega vestelda presidendi tütar Ivanka Trump ja NASA esindaja, astronaut Kate Rubins.

Donald Trump ja ta tütar Ivanka Trump Valge Maja Ovaalkabinetis vestlemas astronautidega / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Donald Trump ja ta tütar Ivanka Trump Valge Maja Ovaalkabinetis vestlemas astronautidega / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix
Donald Trump ja Ivanka Trump vestlemas astronautidega / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Donald Trump ja Ivanka Trump vestlemas astronautidega / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Trump allkirjastas möödunud kuul seaduse, mille kohaselt saab NASA Marsi missioonideks ja selle planeedi uurimiseks lisaraha. NASA 2018. aasta eelarve on 19,1 miljardit dollarit, selle sees on ka Marsi uurimise summa.   

Trump loodab, et NASA Marsi programmist huvitub veel mitu firmat, kes on nõus investeerima punasele planeedile lendamisse ja seal inimkoloonia rajamisse.

USA president on ka varem rõhutanud, et pooldab NASA uuringuid meie päikesesüsteemis, kaasa arvatud Marsi uurimist ja vallutamist.

Lisaks NASA-le tegeleb Marsi lennu teemaga aktiivselt ettevõtja Elon Musk, kes samuti tahab saata inimesed punasele planeedile ja loodab seda teha oma firma SpaceX abil.

Astronaut Whitsoniga vestluse ajal heitis Trump nalja, et ta iialgi ei läheks Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS), kuna see liigub ümber Maa kiirusega 28 000 kilomeetrit tunnis.

«Sellisel kiirusel liikumine on eluohtlik ja ma ei soovi seda kogeda, kuid astronaudid sellist kiirust ei karda,» lisas USA president.

Trumpi arvates suudab USA luua uue põlvkonna kosmosetehnika, mis võimaldab olla astronautidega varasemast veelgi paremini kontaktis.  Talle meeldiks Valge Maja Ovaalkabinetis olles missioonil olevate astronautidega rohkem vestelda kui Maal olevate poliitikutega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles