Häkkerid õõnestasid Macroni kampaaniat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse presidendikandidaat Emmanuel Macron.
Prantsuse presidendikandidaat Emmanuel Macron. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX

Küberturvalisuse ekspertide sõnul võeti Prantsuse presidendikandidaadi Emmanuel Macroni kampaania viimaste nädalate jooksul sihikule sarnaste vahenditega, mida kasutati eelmisel aastal USA valimiste õõnestamiseks, vahendab CNN.

Tokyo küberturvafirma Trend Micro teatel avastasid nad neli võltsitud domeeninime, mis olid sarnased Macroni kampaania omadele. Ilmselt olid need püsti pandud eesmärgiga püüda lõksu hooletute kampaaniatöötajate e-maili kontosid.

Firmal ei ole infot selle kohta, kas mõned kampaaniatöötajad ka seatud lõksu langesid või kübertegevus olulisi materjale ohustas.

Macroni digikampaania juht Mounir Mahjoubi kinnitas küberrünnakute toimumist, kuid sõnas, et need ei olnud edukad.

«Tegemist on tavaliste küberrünnakute taktikatega. Me oleme seadnud sisse turvameeskonna ja iga liige on saanud koolituse, et sellisest tegevusest märku anda,» sõnas Mahjoubi. «Meie süsteemidest tundlikku informatsiooni ei lekkinud.»

Prantsuse ametniku sõnul on luureteenistused kampaaniameeskondi küberrünnakute ohust hoiatanud.

Trend Micro töötaja Feike Hacquebordi sõnul ei ole nad kindlad, et häkkerid tegutsesid Venemaa mahitatutena. Sellegipoolest oli nende teguviis sarnane Demokraatliku Partei meiliserverit häkkinud rühmituse tegevusele, kes ametnike sõnul tegutses Venemaa huvides.

Küberrünnakute jälgi on keeruline täie kindlusega tuvastada, kuid ekspertide sõnul on Vene sidmetega häkkerid Prantsuse asutusi ka eelnevalt rünnanud.

«Vene luure on kindlasti Prantsusmaal küberrünnakuid toime pannud ja jätkab seda,» sõnas Jason Healey Colombia ülikoolist.

Vene president Vladimir Putin on eitanud huvi Prantsuse valimiste vastu, ometi on teada, et paremäärmuslik kandidaat Marine Le Pen on Kremliga soojades suhetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles