Duumasaadik: tuumasõda pühiks Suurbritannia maa pealt (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franz Klintsevitš.
Franz Klintsevitš. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Vene duumasaadik ja erukolonel Franz Klintsevitš kirjeldas võimalikku tuumasõja stsenaariumit – peaks Suurbritannia andma ennetava löögi, pühitakse saareriik maamuna pealt minema.

Föderatsiooninõukogu kaitsekomisjoni aseesimees Klintsevitš kommenteeris Suurbritannia kaitseministri Michael Falloni avaldust, mille järgi ei saa kõige äärmuslikumal juhul välistada tuumarelvade kasutamist esimese ründelöögi käigus.

Fallon kõneles hüpoteetilisest rünnakust siis, kui teemaks tulid riigi tuumaallveelaevad Trident. Ta lausus, et peaminister Theresa May oleks neid valmis esialgse ennetava rünnaku käigus kasutama – keeldudes samas võimalikku olukorda täpsustamast.

Klintsevitš ütles, et kui saareriik peaks säärase ennetava käigu tegema, siis tema territooriumi väiksust võttes arvesse pühitakse see sõna otseses mõttes maa pealt minema.

Venelane nimetas Falloni juttu vastikuks ja sõnas, et see vajab karmi reaktsiooni. «Parimal juhul peaks sellist avaldust võtma osana psühholoogilisest sõjast,» ütles ta. «Vastasel juhul kõlab see väga halvasti, sest tõuseb põhjendatud küsimus – kelle vastu hakkab Suurbritannia ennetavalt tuumarelvi kasutama?» küsis Klintsevitš.

Peaks London seda tegema sarnaseid relvi mitte omava riigi vastu, siis tahaksid venelase sõnul inglased jagada ameeriklastega loorbereid – kuna need heitsid pommid kaitsetutele Jaapani linnadele Hiroshimale ja Nagasakile.

«Ent need ajad on igaveseks möödunud – nagu on möödunud ka Briti impeeriumi vägevus,» lausus Klintsevitš.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles