Skandaalse juubeliraha autor on müntide ärakorjamises pettunud (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punavangide hukkamist kujutav juubelimünt.
Punavangide hukkamist kujutav juubelimünt. Foto: Soome Rahapada

Soome punasõdurite hukkamist kujutava mündi kujundanud Ilkka Suppanen on pettunud Soome rahandusminister Petteri Orpo otsuses korjata mündid tagasi.

Kunstnik leiab, et mündi avaldamine Peteri Orppo ministriks oleku ajal oleks toonud talle positiivset tähelepanu, kirjutab Soome rahvusringhääling YLE.

«See oleks tulnud kasuks ka Orppole, kui tema ametiajal oleks avaldatud mündisari, millega mitte ainult ei tähistata Soome iseseisvusaega, vaid käsitletakse ka ajaloo tumedamaid külgi,» ütles Suppanen.

Kunstnik rääkis, et Soome rahapaja tellis temalt viiest juubelimündist koosneva sarja, millest iga münt pidi kujutama 20 aastat Soome saja-aastasest iseseisvusajast.

Suppaneni sõnul oli tema idee mündi kujundamisel see, et igal ajastul olid oma saavutused ja väljakutsed. Tema hinnangul oli aastatel 1919–1939 Soome jaoks  kõige suurem väljakutse kodusõda. Pildil kujutatud stseeni võttis kunstnik Soome ametiühingute arhiivist leitud fotolt.

«Kodusõja ajal hukati palju inimesi mõlemalt poolelt. Ma tahtsin kirjeldada sõja tumedamat külge. Arhiivist leitud pilt oli minu meelest kõige ilmekam kujutis sellest ajastust. Kuna mündile mahub väike pilt, peab kujutis olema selge ja üheselt arusaadav ning seda fotol kujutatud hukkamine oli,» rääkis ta.

Kunstniku kinnitusel ei pööranud ta münti kujundades tähelepanu sellele, kes on hukkajad ja kes hukatavad. «Alles pärast skandaali puhkemist sain teada, et hukkajad olid valgete poolel,» rääkis ta.

Sarjas on ka teine vastakaid arvamusi tekitanud münt

Ilkka Suppaneni kujutatud mündiseerias on ka teine münt, mis on tekitanud Soomes vastakaid arvamusi. Nimelt kujutab üks münt Vahemeres uppunud Süüria last ja päästetöötajad. Suppanen rääkis, et ka selle stseeni võttis ta ühelt fotolt.

«Selle pildi keskmes on päästetöötajad, mitte uppunud laps. Tahtsin sellega esile tõsta, et Soome on osa globaalsest maailmast ja maailma hädad mõjutavad ka meid,» lausus kunstnik.

Soome korjab tagasi punavangide hukkamist kujutavad juubelimündid

Soome rahandusministeerium teatas eile, et korjab tagasi punasõdurite hukkamist kujutavad juubelimündid. «Ma ei pööranud piisavalt tähelepanu selle visuaalsele küljele,» seisis rahandusminister Petteri Orpo teadaandes.

Soome sajandaks juubelisünnipäevaks kujundatud poleemilisel mündil kujutati Soome iseseisvussõja käigus vangi võetud punaarmee sõdurite hukkamist.

«Nostalgiline iseseisvuse aastakümnete 1917–1939 juubelimünt avab Soome iseseisvuse saavutustest ja katsumustest rääkiva müntidesarja,» kirjeldas oma veebilehel münti Soome rahapaja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles