Tüli majas: Netanyahu keeldus Saksa välisministriga kohtumast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel ja tühi tool. Õige pea tuli sinna istuma siiski Iisraeli riigipea Reuven Rivlin. Foto on tehtud Jeruusalemmas presidendi residentsis.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel ja tühi tool. Õige pea tuli sinna istuma siiski Iisraeli riigipea Reuven Rivlin. Foto on tehtud Jeruusalemmas presidendi residentsis. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/Scanpix

Eile viibis Iisraelis visiidil Saksa välisminister Sigmar Gabriel, kes pidi algsete plaanide järgi kokku saama ka Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga. Kohtumist aga ei toimunud.

Netanyahu oli aga varem teatanud, et kui Gabriel kohtub ka Iisraeli okupeeritud aladel tehtavaid rikkumisi dokumenteerivate mittetulundusühenduste esindajatega, siis kõnelusi Gabrieliga ei tule. 

Iisraeli valitsusjuhi sõnul ei kohtu ta diplomaatidega, kes kohtuvad gruppidega, mis laimavad (Iisraeli) sõdureid ning tahavad nende üle sõjakurjategijatena kohtu mõistmist.

Saksa väliminister oligi kokku saanud vabaühendusega Breaking the Silence, mis on kriitiline Iisraeli sõjaliste sammude suhtes Läänekaldal.

Deutsche Welle ajakirjanik Dagmar Engel kirjutas täna avaldatud arvamusloos, et tegemist oleks võinud olla väga olulise kohtumisega.

«Eeldatavasti polnud Netanyahu huvitatud sellest, et arutada teemasid, mis on Gabrielile kõige olulisemad: kahe riigi lahendus, Iisraeli asunduspoliitika ja uus MTÜ-sid puudutav seadusandlus, mis meenutab Türgi ja Venemaa omi,» arvas ajakirjanik.

Engeli sõnul oleks Netanyahu tahtnud rääkida igipõlisest vaenlasest Iraanist ja Süüria ning rahvusvahelise terrorismi kontekstis laiemalt regionaalsest konfliktist.

Täna väljendas Saksa kantsleri Angela Merkeli pressisindaja Gabrielile toetust.

Merkeli pressiesindaja Steffen Seiberti sõnul on kohtumise ärajätmine kahetsusväärne. «Demokraatlikus ühiskonnas peaksid väliskülalised saama probleemideta rääkida kriitiliste kodanikuühiskonna esindajatega,» sõnas ta.

Pärast seda, kui Donald Trump jaanunaris USA presidendina ametisse astus, teatas Iisrael, et ehitab Palestiinasse asundusi juurde. Möödunud kuul tühistas Merkel maiks plaanitud kohtumise Netanyahuga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles