Austria president Van der Bellen: kõik naised peaksid pearätte kandma, mitte ainult moslemid (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria president Alexander Van der Bellen.
Austria president Alexander Van der Bellen. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Iga naise õigus on kanda seda, mida ta tahab ning solidaarsusest tuleb ühel hetkel paluda kõigil naistel pearätte kanda, sõnas Austria president Viinis Euroopa Liidu majas toimunud üritusel.

«See on minu arvamus. Üleüldse ei puuduta see ainult moslemiusulisi naisi. Iga naine võib pearätti kanda, kui tahab,» teatas Eesti juurtega Alexander Van der Bellen õpilastele korraldatud aruteluõhtu käigus.

Van der Belleni sõnul ei toeta ta ise pea katmise keelustamist ning arvestades islamofoobia levikut, peaksid kõik naised solidaarsusest isegi pearätti kandma. «Kui asjad nii edasi lähevad, tuleb veel päev, kui peame kõigil naistel paluma kanda pearätti, näitamaks solidaarsust üles nende suhtes, kes teevad seda usulistel põhjustel.»

Edasi tõmbas van der Bellen paralleeli ajaga, mil Taani oli natside poolt okupeeritud. President meenutas, et toona hakkasid mittejuutidest taanlased samuti riietel kollast Taaveti tähti kandma, et astuda nii vastu juutide deporteerimisele.

Videolõik pärineb möödunud kuu lõpust, kuid jõudis eetrisse alles eile. Sarnaselt USA president Donald Trumpiga on ka Van der Bellenil täitumas sada päeva ametist. Kui Trumpil on tähtis päev juba sel laupäeval, siis van der Bellenil alles 5. mail.

Siiski otsustas Austria rahvusringhääling ORF lasta sel nädalal eetrisse saate Van der Belleni senistest tegemistest ning palju kõmu pälvinud lõik sealtkaudu avalikku ruumi jõudiski.

Van Der Belleni mõttekäik tõi kaasa tormi sotsiaalmeedias ning ka Austria opositsioon haaras agaralt kritiseerimisvõimalusest kinni. «Ei kulunud kaua aega kui kõige sõltumatum sõltumatute (Van der Bellen kandideeris presidendiks roheliste toetatud sõltumatu kandidaadina - toim) seas langetas oma maski ja näitas oma tõeliselt nägu. Tegu on integratsioonipoliitilise amokijooksuga,» teatas paremäärmusliku FPÖ peasekretär Herbert Kickl.  

Van der Bellen meeskond selgitas Facebooki-lõimes, et sõnavõtuga tahtis president juhtida sellele tähelepanu, et pearätiga naised peavad Austrias tihti vaid oma riietuse tõttu mõnitusi taluma ning selliste asjade juhtumist ei tohi lubada.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles