Merkel: Brexiti valinud britid ärgu unistagu võrdsetest õigustest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Saksa liidukantsler Angela Merkel soovitas Suurbritannial maha matta illusioonid, et tal säilivad pärast Euroopa Liidust lahkumist ühenduse liikmetega võrdsed õigused.

«Kolmandal riigil ei ole samu ega suuremaid õigusi kui liikmesriigil,» ütles Merkel enne 27 ELi liikmesriigi laupäevast Brexiti-kohtumist Brüsselis. «See võib tunduda enesestmõistetav, aga ma pean seda ütlema, sest paistab, et Suurbritannias on mõnel selles suhtes illusioonid.»

Avaldusega teenis Merkel Saksa parlamendis suure aplausi.

Kantsler lisas, et loodab laupäeval paika panna Suurbritannia EList lahkumisega kaasnevad finantskohustused, mis võivad venida ka perioodi peale lahutust. Merkel rõhutas, et enne nende detailide lahendamist ei hakata arutamagi tulevikusuhteid.

Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Hannah McKay/REUTERS/Scanpix
Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Hannah McKay/REUTERS/Scanpix Foto: Hannah McKay/REUTERS

Tema sõnul ei saa lahutusläbirääkimised alata enne Suurbritannias 8. juunil aset leidvaid parlamendivalimisi.

Briti peaminister Theresa May võttis eile oma residentsis Downing Streetil vastu Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Suurbritannia lahkumiskõnelustel Michel Barnier'.

Tegemist oli esimese kohtumisega Brexiti-kõneluste kolme olulise osapoole vahel pärast seda, kui May käivitas kahkumismenetluse 29. märtsil. Kõnelustest võtsid osa ka Briti Brexiti-minister David Davis ja rahandusminister Philip Hammond.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles