Saksamaal vahistati rünnakut plaaninud sõdur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõjaväelased
Saksa sõjaväelased Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Saksamaal Frankfurdis arreteeriti sõdur, keda kahtlustatakse terrorirünnaku planeerimises, vahendab Deutsche Welle. 

28-aastane sõdur, kelle nime Frankfurdi prokurörid andmekaitseseadusele tuginedes ei avaldanud arreteeriti Baierimaal Bundeswehri sõjaväebaasis. Lisaks otsiti kahtlusalusega seoses läbi 16 asupaika Saksamaal, Austrias ja Prantsusmaal.

Uurijad usuvad, et leitnanti auastet omaval sõjaväelasel olid ksenofoobsed tõekspidamised ja ta plaanis rünnakut migrantide ning põgenike vastu. Prokuröride sõnul peitis ta jaanuaris Viini lennujaama laetud relva. Austria politsei pidas ta seejärel lühiajaliselt kinni, kui ta relva ära tooma läks.

Tõendite puudumise tõttu leitnant vabastati, aga tema sõrmejälgedest selgus, et ta oli 2015. aastal varinime kasutades end Saksamaal põgenikuna arvele võtnud. 2016. aastal taotles ta asüüli.

Seejärel sai ta riigilt majutuse ja abiraha. 

Hoolimata sellest, et ta ei osanud araabia keelt ja rääkis prantsuse keeles, kellegi huviorbiiti ta ei sattunud. Tol ajal viibis sõdur Prantsusmaal Illkichis, kus asub Prantsuse-Saksa ühine brigaad.

Prokuröride sõnul plaanis leitnant rünnaku toimepanekuks kasutada Viini lennujaama peidetud relva, mis oli omandatud ebaseaduslikul teel ja ei pärinenud Bundeswehrist.

Sõduri kodulinnas arreteeriti lisaks 24-aastane üliõpilane, kellel on uurijate arvates samuti paremäärmuslikud tõekspidamised. Tema kodust leiti samuti esemeid, mille omamine relva-ja lõhkaineseaduste alusel on keelatud.

Uurijate sõnul on isikute motiivid hetkel ebaselged ja on võimalik, et nad plaanisid korda saata terrorirünnaku ning selle põgenike kaela ajada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles