Duterte: Hiina laienemist Lõuna-Hiina merel ei saa peatada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rodrigo Duterte.
Rodrigo Duterte. Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

Hiina tehissaarte loomise suhtes vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel ei ole võimalik midagi ette võtta, sõnas Filipiinide president Rodrigo Duterte täna.

Filipiinid võõrustavad kahepäevast Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) tippkohtumist. Duterte sõnul ei kavatse ta kohtumisel survestada Hiinat laienemistegevust piirama.

«See ei saa olla enam teemaks. Need on juba seal. Mis mõtet on sellest rääkida, kui selle suhtes pole võimalik midagi ette võtta,» ütles Duterte.

Hiina peab omaks peaaegu kogu Lõuna-Hiina merd ja on püüdnud seitsme tehissaare ehitamisega seal kanda kinnitada. Hiina ehitustegevus käib muu hulgas mõnel Spratly saarestiku rifil, millele pretendeerib ka Manila.

USA on ehitustööd kritiseerinud, hoiatades ka majanduslikult olulise meretee militariseerimise eest. Lõuna-Hiina merele on nõudmisi ka teistel ASEAN-i riikidel Vietnamil, Malaisial ning Bruneil.

Manila on Duterte võimu all loonud tihedamaid sidemeid Hiinaga ning selle võrra tahtnud lõdvendada suhteid oma pikaajalise liitlase USA-ga. Duterte sõnul oleks USA suutnud soovi korral Hiina laienemistegevust juba aastaid tagasi peatada.

Filipiinide ja Hiina vaidlus jääb Duterte väitel nende kahe vahele ning ASEAN-i kohtumisel president teemat tõstatada ei kavatse. Selle asemel taotleb Manila regiooni riikidele juhiste loomist Lõuna-Hiina merel, mis tagaksid laeva- ning lennuliikluse vabaduse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles