Galerii: Makedoonia parlamendis sai vägivallas viga 77 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Makedoonias sai eile viga 77 inimest, kui meeleavaldajad tungisid parlamendihoonesse, et protestida nende väitel ebaõiglase hääletusega valitud uue parlamendispiikri vastu.

Hoonesse pääsesid kümned meeleavaldajad, kes asusid ründama parlamendisaadikuid. Vigastatute seas on 22 politseinikku ja kolm parlamendisaadikut, kaasa arvatud opositsioonijuht Zoran Zaev, ütlesid võimud.

Kohaliku meedia teatel sai vahejuhtum alguse sellest, et Zaevi juhitud erakond SDSM ja albaanlaste parteid valisid ametisse uue parlamendispiikri, etnilise albaanlase Talat Xhaferi, ehkki eelmine spiiker oli jõudnud istungi enne seda lõppenuks kuulutada.

Albaanias üritatakse moodustada uut valitsust, kuid president Gjorge Ivanov on seni keeldunud andmast mullu 11. detsembril toimunud parlamendivalimistel teiseks jäänud SDSM-ile mandaati valitsuse moodustamiseks.

Valimised võitnud erakond VMRO-DPMNE sai enim hääli, kuid ei kogunud teistelt erakondadelt piisavalt toetust valitsuse moodustamiseks. Erakonnal on 120-liikmelises parlamendis 51 mandaati.

SDSM jäi napilt teiseks 49 saadikuga, kuid koondas albaanlaste parteid enda selja taha ning nüüd on erakonnal valitsuse moodustamiseks parlamendis piisavalt suur enamus. President ei taha neile mandaati anda, sest albaanlaste parteid nõuavad albaania keele muutmist riigi teiseks ametlikuks keeleks. VMRO-DPMNE on viimaste nõudmise tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles