USA kutsus ÜRO-d suurendama Süüriaga seoses survet Venemaale

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley Julgeolekunõukogu istungil.
USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley Julgeolekunõukogu istungil. Foto: Albin Lohr-Jones/Albin Lohr-Jones/Sipa USA

Süüria
 

USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley ärgitas neljapäeval Julgeolekunõukogu suurendama survet Venemaale, et teha lõpp piiramistaktika kasutamisele Süürias ning aidata edendada rahukõnelusi.

"Kõigi pilgud ja surve tuleb nüüd suunata Venemaale, sest nemad saaksid tahtmise korral selle peatada," ütles Haley Julgeolekunõukogu istungil, mis keskendus halvenevale humanitaarkriisile Süürias.

Haley sõnul ei ole aastate jooksul tehtud üleskutsed Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimile lubada abisaadetisi ümberpiiratud aladele tulemusi andnud ning nüüd tuleb tähelepanu suunata Damaskuse peamisele liitlasele.

"Kes on liikmesriik number üks, kes jätkab režiimi kaitsmist, mis takistab humanitaarabi läbipääsu?" küsis Ühendriikide suursaadik.

Tema sõnul peab Venemaa täitma lubaduse tagada tõelised rahukõnelused ja tegelik poliitiline lahendus Süürias. "Süüria rahvale osaks saav piiramine tuleb lõpetada. Sõjast kasu lõikamine ja meditsiinivarude vargus tuleb peatada," lausus ta.

ÜRO humanitaarabijuht Stephen O´Brien andis julgeolekunõukogule ülevaate Süürias jätkuvast humanitaarkriisist, kutsudes peatama sõjategevust Damaskuse lähistel asuvas Ida-Ghouta piirkonnas, kus on lõksus umbes 400 000 tsiviilisikut ja mis on valitsusvägede piiramisrõngas.

Maailmaorganisatsiooni abikonvoid pole saanud Ida-Ghoustasse siseneda alates oktoobrist.

Vene ajutine asjur ÜRO juures Petr Iliitšev ei nõustunud O´Brieni kirjeldusega humanitaarkriisist, väites, et vaenutegevuse peatamise režiim peab "Süürias tervikuna" ning ligipääsu tagamine piiramisrõngas aladele nõuab "vaevarikast tööd".

Iliitševi sõnul püsib detsembri lõpus jõustatud relvarahu tänu Venemaa, Iraani ja Türgi jõupingutustele. "Ei teie ega teie lääne kolleegid ei ole öelnud sõnagi sellest, missuguseid tulemusi annavad teie surveavaldused," lausus Vene diplomaat Haleyle.

Prantsuse suursaadik François Delattre nimetas Süüria humanitaarkriisi katastroofiks ning rõhutas relvarahu ja abisaadetiste kohalejõudmise hädavajalikkust tee sillutamiseks tõsiseltvõetavatele rahukõnelustele.

ÜRO loodab jätkata mais Genfis rahukõnelusi Damaskuse ja relvastatud opositsiooni vahel. Delattre´i sõnul on poliitilistel kõnelustel edulootust, kui "Venemaa suurendab survet Süüria režiimile ja Ühendriigid näitavad taas selget poliitilist pühendumust".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles