Lõuna-Korea ja USA on erimeelsustel raketikaitse eest maksmise osas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ballistiliste rakettide tõrjesüsteem THAAD.
USA ballistiliste rakettide tõrjesüsteem THAAD. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Soul ei aktsepteeri USA presidendi seisukohta, et Lõuna-Korea peaks tasuma riiki toimetatud USA raketitõrjesüsteemi THAAD paigutamise ja käigushoidmise kulud, sest lepete alusel peab seda tegema Washington.

Liitlasriigid USA ja Lõuna-Korea otsustasid paigutada THAAD-i Lõuna-Koreasse vastuseks Põhja-Koreast lähtuvale raketi- ja tuumaohule. Süsteemi esimesed osised jõudsid Lõuna-Koreasse kolmapäeval, USA tippametnike sõnul alustab THAAD tööd lähemate päevade jooksul.

«Teavitasin Lõuna-Koread, et oleks kohane, kui nad maksaksid. See on miljardi dollariline süsteem,» ütles USA president Donald Trump uudisteagentuuri Reuters vahendusel.

Washington ja Soul on julgeolekuliidus 1950.-1953. aasta Korea sõjast saati ning Lõuna-Koreas paikneb alaliselt üle 28 000 USA sõduri.

Soul vastas Trumpi avaldusele, et vastavalt USA sõjalist kohalolekut reguleerivale seadusele eraldab Lõuna-Korea THAAD-i jaoks paiknemiskoha ja vajaliku taristu ning USA maksab paigutamise ja käigushoidmise kulu.

«Selles seisukohas pole toimunud mingit muutust,» teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium täna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles