Filipiinide politseijaoskonnast leiti salakong üle kümne inimesega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manila politseijaoskonnast leitud salakong.
Manila politseijaoskonnast leitud salakong. Foto: Ezra Acayan/AP/Scanpix

Filipiinide politseijaoskonnast leiti eile raamaturiiuli taha peidetud salakongist üle kümne inimese, keda peeti kinni ilma süüdistuseta.

Valitsuse inimõiguskomisjoni esindajad läksid eile õhtul koos ajakirjanikega ette teatamata pealinnas Manilas asuvat politseijaoskonda kontrollima.

Kontrolli käigus hakkasid seina tagant kõlama hüüded «me oleme siin!». Seejärel leiti raamaturiiuli tagant uks, mis viis salakongi. Osad kongist välja tulnud kinnipeetavatest anusid vett, teised palusid inimõiguslastelt pisarsilmi, et neid maha ei jäetaks.

Kinnipeetute sõnul oli neid kongis hoitud umbes nädal aega. Politseinikud nõudsid vabadusse laskmise eest raha, lisasid kongis olnud.

«Nad võeti kinni narkootikumide vastase sõja ettekäändel, kuid neile ei oldud süüdistust esitatud,» lausus täna inimõigusnõukogu Manila haru juht Gilbert Boisner, kes inspektsiooni juhtis.

Jaoskonna juht Roberto Domingo ütles sündmuskohal reporteritele, et isikud peeti kinni inspektsioonile eelnenud päeva öösel ning politsei alles valmistus süüdistust esitama.

Domingo tagandati ajutiselt tema vastu algatatud uurimise lõpuni, ütles politsei pressiesindaja Dianorda Carlos.

Inimõigusrühmituse Human Rights Watch hinnangul on vahejuhtum järjekordne näide võimu kuritarvitamisest president Rodrigo Duterte algatatud narkovastases sõjas. Selle raames on politseinikud või teadmata rahvasalklased tapnud tuhandeid väidetavaid uimastikurjategijaid.

Rodrigo Duterte. FOTO: STRINGER/REUTERS/SCANPIX
Rodrigo Duterte. FOTO: STRINGER/REUTERS/SCANPIX Foto: STRINGER/REUTERS

Duterte peatas jaanuaris ajutiselt politsei osaluse uimastitevastases võitluses, kui ametlik juurdlus leidis, et politseinikud röövisid väljapressimise eesmärgil ühe Lõuna-Korea ärimehe ning mõrvasid ta. Duterte ütles tollal, et politsei on üdini korrumpeerunud ning tõotas, et politseil ei lubata narkosõjas osaleda kuniks selle read pole puhastatud.

Kuu aega hiljem taastas president politsei loa osaleda uimastitevastases sõjas, kuigi suuri reforme politseis ei rakendatud.

Üks filipiinlasest advokaat esitas esmaspäeval Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule (ICC) kaebuse, milles süüdistatakse Dutertet massimõrvas. Kaebuses väidetakse, et riigipea käivitatud uimastitevastane sõda on nõudnud umbes 8000 inimelu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles