Medvedevi jalgealust õõnestab üha kahanev toetus (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev visiidil Omskisse.
Dmitri Medvedev visiidil Omskisse. Foto: DMITRY ASTAKHOV/AFP/SCANPIX

Uus arvamusküsitlus näitab üha suurenevat rahulolematust Vene peaminister Dmitri Medvedeviga. 45 protsenti vastanutest arvas, et tal oleks aeg ametist lahkuda, vahendab RFE/RL.

Levada keskuse 26. aprillil avaldatud uuringu kohaselt arvab 45 protsenti venelastest, et üha sügavamates poliitilistes probleemides siplev Medvedev peaks ametist tagasi astuma. Küsitlus viidi läbi 1600 inimese seas, kellest 45 protsenti avaldas kerget või tugevat umbusaldust peaministri tegevusele.

Uuringust selgub, et ka üldine toetus Medvedevi valitsusele on langenud pretsedenditult madalale tasemele.

Peaministri toetust on õõnestanud mitmed piinlikud poliitilised seigad. Näiteks teatas ta eelmisel aastal annekteeritud Krimmi külastades vaesunud pensionäridele: «Raha ei ole! Aga pidage vastu!».

Lisaks ripuvad Medvedevi pea kohal tõsised korruptsioonisüüdistused, mida on eest vedanud opositsiooniliider Aleksei Navalnõi korruptsioonivastane organisatsioon. Allpool leiab ka süüdistusi selgitava video.

Eelmisel kuul teatas Navalnõi, et Medvedev on kasutanud heategevus- ja mittetulundusorganisatsioone oligarhidelt ja riigipankadelt raha kogumiseks, mille investeeris luksuskaupadesse. Nende seas kinnisvarasse, jahtidesse ja veiniistandustesse Venemaal ja välismaal.

Medvedevi võõrandumist näitas ka see, kui ta postitas möödunud kuul suurte valitsusvastaste meeleavalduste ajal sotsiaalmeediasse teate, et on suusatamas ja naudib oma päeva.

Terav kriitika on pannud Kremli-vaatlejad spekuleerima, et Medvedev võidakse sundida Putini usaldusväärsuse säilitamiseks 2018. aasta valimistel ametist lahkuma.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles