Türgi saatkond Taanis kogus Erdoğani vastaste kohta teavet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Kayhan Ozer/AP/Scanpix

Kopenhaagenis asuva Türgi saatkonna nõunik kinnitas, et seal koguti informatsiooni väidetavate Güleni toetajate kohta Taanis, vahendab The Local.

Eelmisel sügisel Türki saadetud dokumendi väitel on Taanis neli gülenistliku võrgustikuga ühendatud meest ja neliteist kooli.

Vaimulik Fethullah Güleni järgi nime saanud usulist ja ühiskondlikku  liikumist süüdistatakse eelmise aasta juulis Türgis toimunud ebaõnnestunud riigipöördekatse korraldamises. Gülen eitab oma süüd.

Taani päevalehe Kristeligt Dagbladi andmetel ei ole Türgi saatkond eelnevalt andmete kogumise kohta mingit selgitust andnud.

Taani Türgi saatkonna usuline nõunik Adnan Bülent Baloglu kaitses intervjuus päevalehele dokumendis sisalduvat informatsiooni.

«Selline infokogumine on vastus riigipöördekatsele, milles tapeti mitu inimest. Kui need inimesed jalutavad vabaduses, siis me peame sellest teadma,» sõnas Baloglu.

Üks 14 nimekirjas sisaldunud Taani koolist teatas, et kavatseb Baloglu vastu seaduslikud meetmed kasutusele võtta.

Ka Horsensis asuv Phønixi kool eitas igasuguseid sidemeid gülenistidega.

«See on kindlasti teema, millega me peaksime edasi tegelema. Ma arvan, et nende inimeste suhtes, kes meid sinna nimekirja lisasid, tuleks mingid meetmed kasutusele võtta,» teatas kooli direktor Harun Güler.

Baloglu sõnul ei ole Türgi ametiisikute poolses infokogumises midagi laiduväärset: «Kas informatsiooni kogumine on neid inimesi kuidagi kahjustanud?»

Ta lisas, et teavet kogus Türgi saatkond, mitte usujuhid nagu Saksamaal, kus teatati väidetavalt 13 riigis elava imaami tegevusest Saksamaal elavate türklaste kohta informatsiooni kogumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles