Polisario Rinne tõi oma võitlejad Lääne-Sahara puhvertsoonist ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polisario Rinde võitlejad
Polisario Rinde võitlejad Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP

Iseseisvusliikumine Polisario Rinne tõi oma võitlejad ära Lääne-Sahara puhvertsoonist eesmärgiks kõneluste taasalustamine konflikti lõpetamiseks, teatas reedel ÜRO.

"See peaks parandama võimalusi olukorra loomiseks, milles taaskäivitada läbirääkimiste protsess," ütles ÜRO eestkõneleja Stephane Dujarric.

ÜRO tervitas veebruaris Maroko julgeolekujõudude tagasitõmbumist Lääne-Sahara puhvertsoonist ja kutsus Polisario separatiste samuti oma võitlejaid tagasi tõmbama. ÜRO juht kutsus mõlemat osapoolt "tingimusteta tõmbama kõik relvastatud elemendid piiriribalt tagasi" ja näitama üles maksimaalset vaoshoitust.

Polisario Rinne avaldas tollal arvamust, et Rabati tagasitõmbumine on ainult "kosmeetiline samm".

Polisario Rinde teatel toetatakse ÜRO peasekretäri üleskutset austada 1991. aastal jõustunud vaherahu ning kordas oma nõudmist korraldada referendum Sahrawi rahva enesemääramiseks.

Maroko peab endist Hispaania kolooniat osana oma kuningriigist, kuid Polisario nõuab iseseisvusreferendumit.

Pooled võitlesid Lääne-Saharas 1974. ja 1991. aastal, kuid Rabat hõivas territooriumi enne ÜRO vahendatud relvarahu jõustumist.

Pinged tõusid möödunud aastal, kui Polisario rajas Guerguerat' rajooni sõjalise eelposti, mis asus Maroko sõdurite lähistel. Eelpost rajati pärast seda, kui Maroko hakkas vaenupooli eristavast puhveralast lõunasse ehitama asfaltteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles