Stoltenberg: NATO võib suurendada kohalolekut Afganistanis (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: SIPA/Scanpix

NATO kaalub kohaloleku suurendamist Afganistanis, kus allianss aitab kohalikel relvajõududel võidelda islamistidega, ütles peasekretär Jens Stoltenberg pühapäeval Saksa ajalehes Welt am Sonntag.

Arvestades praegust keerulist julgeolekuolukorda, kaalub 28-liikmeline NATO oma sõjalise kohaloleku suurendamist operatsioonis Resolute Support, mille eesmärk on koolitada, abistada ja nõustada Afganistani relvajõude, ütles Stoltenberg.

NATO-l on praegu Afganistanis umbes 13 000 sõjaväelast.

NATO peaks juuniks otsustama vägede võimaliku suurendamise ja selle, kas pikendada lähetuse kestvust, mida praegu uuendatakse igal aastal.

NATO vägede juhataja Afganistanis, USA kindral John Nicholson ütles veebruaris Ühendriikide kongressis, et tal on "mõni tuhat meest puudu".

USA-juhitavad väed on võidelnud Afganistanis 16 aastat. See on juba praegu USA pikim sõda.

Alates NATO lahingmissiooni ametlikust lõppemisest 2014. aastal on islamiliikumise Taliban rünnakud hoogustunud ning Afganistani julgeolekujõudude ja tsiviilelanike kaotused kasvanud.

Stoltenberg ütles, et NATO soovib ka laiendada oma rolli võitluses rahvusvahelise terrorismiga, märkides, et lisaks missioonidele Afganistanis ja Iraagis on "meil potentsiaali teha veelgi rohkemat".

Tema sõnul võiks NATO rohkem panustada rohkem Jordaanias ja Tuneesias, mis on "stabiilsuse saared" ebastabiilses piirkonnas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles