Endine valvur kirjeldab õudusi Põhja-Korea laagrites (47)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur kahe Korea piiril.
Põhja-Korea sõdur kahe Korea piiril. Foto: JO YONG-HAK/REUTERS/Scanpix

Diktatuuririigi Põhja-Korea sunnitöölaagri endine naisvalvur maalib pildi seal valitsenud oludest: kinnipeetavaid pandi põlema, neid piinati ja vägistati regulaarselt. 

15 aastat tagasi Lõuna-Koreasse põgenenud ja nüüd pealinnas Soulis elav Lim Hye-jinräägib, kuidas vange koheldi. Poliitilised vastased pisteti põgenemiskatsete eest põlema, samuti raiuti neil maha pea või lasti nad maha. Karistus oli kollektiivne.

Ta mäletab põhjakorealastest vendi, kellel õnnestus ajutiselt vabadusse pääseda. Seitse nende pereliiget hukati koheselt kättemaksuks. Ka põgenikud tabati varsti  ja nad toodi tagasi laagrisse, kus vange sunniti neid kividega loopima, enne kui neil pead maha raiuti – karistuseks ja hoiatuseks teistele.

Veel mäletab korealanna juhust, kuidas keegi naine võeti alasti ja süüdati seejärel põlema. Naisvange vägistati pidevalt. Süüdlasteks valvurid, kes ei näe vange naise sõnul mitte inimeste, vaid loomadena.

Hye-jin selgitab laagripersonali vaimulaadi. «Meid manipuleeriti, et meil poleks vangide suhtes mitte mingisugust kaastunnet. Meile öeldi, et nad on pannud toime kohutavaid kuritegusid. Nüüd kui tean, et nad olid tavalised inimesed, tunnen end väga süüdi,» lausus Hye-jin intervjuus briti meediale.

«Tunnen end nii väga reedetuna meile valetanud juhtide poolt,» ütleb Hye-jin. «Meile öeldi, et me ei vaataks vange kui inimesi. Tunnen, et mul on traumad.»

Hinnanguliselt on üle Põhja-Korea asuvates vangilaagrites üle 200 000 inimese.

Pinged paariariigi ja muu maailma vahel on viimasel ajal püsinud haripunktis. Pyongyang on lubanud jätkata raketikatsetustega, Ameerika Ühendriikide president Donald Trump sõnas aga hiljuti, et olukorra lahendamiseks pole välistatud ka sõjaline sekkumine. 

Kommentaarid (47)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles