Türgi politsei kasutas meeleavaldajate vastu pisargaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei kasutas tänavatele maipüha tähistama tulnud meeleavaldajate vastu pisargaasi.
Politsei kasutas tänavatele maipüha tähistama tulnud meeleavaldajate vastu pisargaasi. Foto: BULENT KILIC/AFP

Türgi politsei kasutas esmaspäeval pisargaasi meeleavaldajate vastu, kes üritasid keeldu trotsides marssida Istanbuli Taksimi väljakule, kus linn keelas meeleavaldusi korraldada.

Võimude sõnul peeti Istanbulis 207 inimest, kes avaldasid linnas meelt «seadusvastaselt» ja kasutasid maipüha tähistamist «ettekäändena». Politsei konfiskeeris ilutulestikku, 40 Molotovi kokteili, 17 käsigranaati ja seitse maski.

Võimude teatel sai esmaspäeval surma ka üks inimene, kes sai löögi manöövrit teinud märulisoomukilt.

Politsei üritas Istanbuli Euroopa poolel Gayrettepe piirkonnas peatada umbes 200 meeleavaldajat, kes tahtsid marssida 1. maid tähistades Taksimi väljakule.

Vasakpoolsete ühenduste liikmetest meeleavaldajad lehvitasid ka silte, milles võeti sõna 16. aprillil toimunud põhiseadusreferendumi vastu. Rahvahääletusega oluliselt laiendati presidendi võimutäiust ja vähendati talle kehtivaid institutsionaalseid piiranguid.

«Elagu maipüha, ei diktaatorile!» kirjutati ühe loosungil. Vähemalt üks meeleavaldaja peeti kinni, ütles AFP ajakirjanik.

Türgi võimud keelasid kõik meeleavaldused Taksimi väljakul. Politsei sulges sealsed tänavad barrikaadidega ja peatas liikluse.

Uudisteagentuuri Dogan andmeil peeti kinni vähemalt kaks naist, kes üritasid väljakul lahti voltida ühte loosungiga silti. Riikliku uudisteagentuuri Anadolu andmeil peeti kinni vähemalt 13 inimest, kes üritasid Taksimil protestimise keeldu eirata.

Istanbuli Beşiktaşi linnajaos peeti kinni vähemalt 60 meeleavaldajat, ütles üks AFP fotograaf.

1. mail on ainuüksi Istanbuli tänavatel umbes 30 000 politseinikku. Istanbuli kuberneri kantselei ärgitas inimesi mitte alluma üleskutsetele avaldada meelt piirkondades, millele võimud pole heakskiitu andnud.

Mitutuhat inimest ja ametiühingute liiget osalesid ametliku heakskiidu saanud meeleavaldusel Bakirkoy linnajaos, mis asub pealinna lääneosas rahvusvahelise lennujaama lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles