Human Rights Watch: Süüria valitsusväed kasutasid keemiarelvi neljas hiljutises rünnakus (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees pärast Khan Sheikhouni rünnakut last kandmas.
Mees pärast Khan Sheikhouni rünnakut last kandmas. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS/Scanpix

Süüria valitsusväed kasutasid närvimürki neljas hiljutises rünnakus, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) esmaspäeval.

HRW hinnangul on näha selget mustrit keemiarelvade kasutamisest, mis võib liigituda inimsusevastase kuriteona. President Bashar al-Assadi üksused on hakanud sagedamini kasutama kloorgaasi ning Damaskuse lähistel tulistama kloorgaasiga relvastatud pind-pind-tüüpi rakette, lisati raportis.

«Viimase kuue kuu jooksul on valitsus sõjalennukite, helikopterite ja maavägede rünnakutes kasutanud kloorgaasi ja sariini Damaskuses, Hamas, Idlibis ja Aleppos,» öeldakse raportis. «Tegemist on keemiarelvade laialdase ja süstemaatilise kasutamisega.»

HRW intervjueeris 60 pealtnägijat ning kogus fotosid ja videosid arvatavatest keemiarünnakutest, mis toimusid 2016. aasta detsembrist 2017. aasta aprillini, kaasa arvatud 4. aprillil toimunud rünnakust Khan Sheikhuni linnale.

Khan Sheikhunis hukkus kohalike elanike ja aktivistide sõnul vähemalt 92 inimest. Vigastatuid oli sadu. Elanike hinnangul heideti linnale neli kuni viis pommi, millest esimene sisaldas sariini. Minuteid hiljem heideti linnale veel kolm või neli suure plahvatusjõuga pommi, mis sisaldasid tavalist lõhkeainet, ütlesid elanikud.

Teine ja kolmas keemiarünnak leidsid aset 11. ja 12. detsembril Hama idaosas alal, mida kontrollib äärmusrühmitus Islamiriik. Nendes rünnakutes hukkus närvimürgi tagajärjel 64 inimest, ütles HRW, kes sai hukkunute nimed aktivistidelt ja kohalikelt elanikelt. HRW intervjueeris väidetavate rünnakute asjus nelja pealtnägijat ja kahte meedikut.

Neljas arvatav keemiarünnak leidis aset 30. märtsil Hama põhjaosas. Kohalike elanike ja meedikute sõnul selles rünnakus keegi surma ei saanud, kuid vigastatud tsiviilisikuid ja võitlejaid oli kümneid, kirjutas HRW.

Kõik neli arvatavat rünnakut toimusid piirkondades, kus valitsusvastased võitlejad olid lähedal valitsusvägede sõjaväebaaside vallutamisele, lisati raportis.

Väidetavad rünnakud olid süstemaatilised ning mõnedel puhkudel olid suunatud tsiviilisikute vastu. See langeks õiguslikus mõistes inimsusevastase kuriteo määratluse alla, ütles HRW.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles