Malta peaminister kuulutas välja ennetähtaegsed üldvalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta peaminister Joseph Muscat
Malta peaminister Joseph Muscat Foto: Reuters / Scanpix

Malta peaminister Joseph Muscat kuulutas esmaspäeval välja ennetähtaegsed üldvalimised, need korraldatakse 3. juunil.

"Kõik teavad rünnakutest, mida viimastel päevadel on korraldatud minu ja minu perekonna vastu. Mul ei ole midagi karta, kuna olen puhas," ütles Muscat suurele rahvahulgale Vallettas 1. mai pidustuste ajal.

Muscati ja tema perekonda on seostatud niinimetatud Panama paberite skandaaliga. Uute süüdistuste kohaselt kuulub tema abikaasale üks Panama offshore firma.

Offshore kompanii omamine ei ole ebaseaduslik, kuid neid on sageli seostatud rahapesuskeemidega.

Michelle Muscat on süüdistusi tõrjunud ja kuigi on alustatud uurimist, ei jõua see ilmselt lõpule enne valimisi.

Malta on kuni 30. juunini Euroopa Liidu eesistuja.

"Minu kohus on mitte ainult kaitsta ennast ja minu perekonda, vaid ka minu riiki ja ma ei talu olukorda, kus töökohad kaovad ebakindluse tõttu," ütles peaminister, kuulutades valimised välja aasta enne oma esimese ametiaja lõppemist.

Muscat valiti 2013. aastal peaministriks tugeva toetusega, kuid tema ametiaega on varjutanud süüdistused korruptsioonis ja kummalised tehingud selliste riikidega nagu Aserbaidžaan.

Eelmisel nädalal tulid tuhanded inimesed tänavatele protestima korruptsiooni vastu pärast seda, kui uurimine tuvastas, et Muscati kantseleiülemal Keith Schembril ja energeetikaministril Konrad Mizzil olid varjatud offshore firmad.

Mizzi oli ainus Euroopa minister, keda Panama advokaadifirma Mossack Fonsecaga seotud skandaalis mainiti ning Muscati on kritiseeritud, et ta ei astunud otsustavaid samme tema ja Schembri suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles