Maduro: rahuks on vaja kodanikekongressi ja uut põhiseadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolás Maduro.
Venezuela president Nicolás Maduro. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela presidendi Nicolás Maduro sõnul on riigis rahu taastamiseks vaja kodanikekongressi ja uut põhiseadust.

Maduro ütles esmaspäeval pealinnas Caracases maipüha meeleavaldusel tuhandetele toetajatele, et selle sammu eesmärk on "blokeerida fašistlik riigipööre", mis riiki ohustab.

Venezuelas on tuhanded inimesed avaldanud viimase kuu jooksul peaaegu iga päev meelt, nõudes Maduro tagasiastumist. Vägivaldseks muutunud protestid on nõudnud ligi 30 inimese elu.

Opositsiooniliidrid teatasid otsekohe, et Maduro kavatseb sellise sammuga veelgi nõrgendada Venezuela põhiseaduslikku korda.

Opositsioon kahtlustab, et sotsialistlik valitsus annab endale volitused valida enamus nn kodanikekongressi delegaatidest. Maduro saaks seejärel kasutada uue põhiseaduse koostamist ettekäändena sellele aastale kavandatud regionaalvalimiste ja järgmisele aastale kavandatud presidendivalimiste edasilükkamiseks.

Arvamusuuringute tulemused näitavad, et sotsialistid kaotaksid mõlematel valimistel.

Opositsioonijuhid on lubanud valimisvõidu korral saata kõrged valitsusametnikud trellide taha.

Praegu kehtiv põhiseadus on aastast 1999, Venezuelas sotsialistlikku üleminekut alustanud riigipea Hugo Cháveze 14-aastase presidentuuri algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles