Väidetav maailma vanim inimene suri 146-aastasena (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mbah Gotho
Mbah Gotho Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Rahvusvahelise meedia teatel suri väidetav maailma vanim inimene ja maailma vanim mees 146 aasta vanusena.

Kinnitamata andmetel Indoneesias 31. detsembril 1870 sündinud Saparman Sodimejo, keda hiljem tunti Mbah Gothona, suri 30. aprillil 2017.

Mbah Gotho
Mbah Gotho Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Gotho elas kauem oma õdedest ja vendadest, neljast naisest ja kõikidest oma viiest lapsest.

Eluaegse suitsetajana tuntud indoneeslasel tekkisid aprillis terviseprobleemid, mille tõttu ta vajas meditsiiniabi.

Mehe lapselapse Suyanto teatel oli ta vanaisa haiglas kuus päeva, kuid siis lahkus ja iseseisvalt ning enne surma toitus ta vaid vähesest pudrust ja jõi vett.

Kuna ametlikult ei ole Mbah Gotho vanust kinnitatud, siis on nii gerontoloogia uurimisgrupil kui Guinnessi rekordite raamatul kahtlusi, kas see mees oli surres ikka ligi 150-aastane. Kahtlusi lisavaks asjaoluks on veel ka see, et enne 1900. aastat ei olnud Indoneesias korralikku rahvastikuregistrit.

Gotho kui võimalik maailma vanim inimene jõudis esmakordselt meediasse möödunud aasta suvel, kui mehe elukohta Kesk-Jaaval Sragenis külastasid Indoneesia ametnikud, kelle sõnul on neil tema sünnitunnistus, mille abil saab vanust tõestada.

Mbah Gotho
Mbah Gotho Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mees sõnas siis ametnikega kaasas olnud ajakirjanikele, et ta on valmistunud oma surmaks juba 1992. aastast.

Aprilli viimasel päeval surnud indoneeslane maeti eile platsile, mille ta ostis mitu aastat tagasi ja ta hauale pandi kivi, mis oli juba varem valmis, lisada oli vaja vaid surma kuupäev ja aasta.

Lapselaps Suryanto teatel ei soovinud ta väga eakas vanaisa muud, kui et ta saaks minna, sest ta oli elust väsinud.

Guinnessi rekordite raamatu ametlikel andmetel on seni kõige kauem elanud inimene prantslanna Jeanne Louise Calment, kes suri 1997. aastal 122-aastasena.

Kui Gotho vanus ikka tõele vastab, siis oli see indoneeslane prantslannast 24 aasta vanem.

Väga eakate kohta levib mitmeid valeandmeid, kuna nende inimeste vanust ei ole võimalik tõestada. Väidetavalt elas nigeerlane James Olofintuyi 171-aastaseks ja etiooplane Dhaqabo Ebba 163-aastaseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles