Juncker: kohtumine Theresa Mayga oli katastroof (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Juncker
Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Juncker Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images/Scanpix

Avalikuks tuli, milline katastroof oli Briti peaministri Theresa May ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri Brexiti-õhtusöök, vahendab Independent.

Brüsseli ametnikud pidid Mayle meelde tuletama, et Euroopa Liidu näol pole tegemist golfiklubiga, selgus Saksa ajalehe Frankfurter Allgemeine raportist. «Lahkun Downing Streetil kümme korda skeptilisemana, kui olin enne,» olevat Juncker Mayle öelnud.

Briti valitsuse sõnul oli ametlik õhtusöök konstruktiivne ja kasulik. Saksa ajalehe andmetel polnud May Junckeri sõnul kohtumiseks korralikult ette valmistunud. Lisaks on peaministril Brexiti- läbirääkimisteks seatud ebarealistlikud ootused.

May keeldus nõustumast, et Suurbritannia võlgneb ELile miljardeid eurosid. Juncker sõnas seepeale, et  võla tasumata jätmisel ei sõlmita brittidega kaubanduslepet.

Raporti andmetel oli May kindel, et ta valitakse järgmisel kuul taas peaministriks ja Brexitist saab edulugu. Peaminister lisas, et Brexiti- läbirääkimised võiksid aset leida igakuistes nelja päeva pikkustes blokkides ja nende sisu peaks jääma salastatuks.

Juncker olevat seepeale kotist välja tõmmanud kaks paberipatakat- Horvaatia liitumisläbirääkimiste leppe ja Kanada vabakaubandusleppe- näitamaks, kui keerulised taolised läbirääkimised on.

Järgmisel hommikul olevat Juncker helistanud Saksa kantslerile Angela Merkelile ja öelnud, et May elab teises reaalsuses ja petab ennast.

Merkel teatas seepeale kõnes, et mõnedel brittidel jätkuvalt Brexiti läbirääkimisest teatud illusioonid. Ta lisas, et EL seab läbirääkimistel oma huvid prioriteediks ja otsustab ise, kuidas läbirääkimisi pidama asuda.

Tema sõnul ei saa lahutusläbirääkimised alata enne Suurbritannias 8. juunil aset leidvaid parlamendivalimisi.

May nimetas Frankfurter Allgemeine raportis kirjutatut Brüsseli kuulujutuks.

Briti siseminister Amber Rudd sõnas seevastu täna, et ELi versioon Junckeri ja May kohtumisest võib tõele vastata. «Miski sellest pole üllatav,» ütles Rudd ja kritiseeris hoopiski asjaolu, et kohtumise sisu avalikkusesse jõudis. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles