Video: FBI agent abiellus Süürias ISISe värbajaga (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radikaliseerunud räppar Denis Cuspert.
Radikaliseerunud räppar Denis Cuspert. Foto: GORDON WELTERS/NYT/Scanpix

2014. aastal reisis Süüriasse FBI tõlk, kellel oli ligipääs salastatud andmetele ja abiellus ISISe liikmega, keda ta pidi jälgima, vahendab CNN. 

Kohtudokumentidest selgub, et Daniela Greene valetas reisisihtkoha kohta oma tööandjale FBI-le ja hoiatas vastset abikaasat, et viimane on uurimise all.

Daniela Greene Foto:
Daniela Greene Foto: Foto: Kuvatõmmis portaalist

Mees, kellega Greene abiellus polnud mingi tavaline terrorist. Tegu oli sakslasest endise räppari Denis Cuspertiga, kes tegutses sotsiaalmeedias ISISe värbajana. Teda jälgisid ametivõimud kahel mandril.

Saksamaal kasutas Cuspert lavanime Deso Dogg, Süürias tunti teda Abu Talha al-Almanina. Ta ülistas oma lauludes Osama bin Ladenit, ähvardas Barack Obamat ja esines ISISe propagandavideotes- ühes neist hoidis ta käes värskelt maha raiutud pead.

ISISe värbaja Denis Cuspert. Foto:
ISISe värbaja Denis Cuspert. Foto: Foto: Kuvatõmmis portaalist

Kuid mõni nädal peale pulmi näis 38-aastane Greene aru saavat, millise vea ta Cuspertiga abielludes teinud oli ja põgenes. USAsse jõudes võeti ta koheselt vahi alla. Greene võttis talle esitatud terrorismile kaasa aitamise süüdistuse omaks ning talle mõisteti kaheaastane vangistus. Ta vabanes läinud aasta suvel.

CNNi sõnul tõstatab tema suhteliselt leebe karistus küsimuse, kas justiitsministeerium ei pakkunud talle koostöö vastu mitte teistest soodsamaid tingimusi. Kõik otsuse üksikasjad on salastatud.

Isegi ebaõnnestunud üritused reisida Süüriasse, et liituda ISISega on inimestele karmimate karistustega lõppenud. Keskmiselt mõisteti seda proovinud ameeriklasele enam kui 13-aastane vangistus.

Greene, kes töötab nüüd ühes hotellis teenindajana, sõnas CNNile, et kardab siiani oma mineviku üksikasju arutada. «Kui teiega räägin, sean oma pere ohtu.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles