Euroopa Liit tühistab Schengeni-sisese piirikontrolli novembriks (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Euroopa Liidu riigid, mis kehtestasid migratsioonikriisi tõttu piirikontrolli Schengeni tsooni sisepiiridel, peavad lõpetama selle novembriks, teatas Euroopa Komisjon teisipäeval.

Austrial, Taanil, Saksamaal, Rootsil ja ELi mittekuuluval Norral, mis kehtestasid ID-kontrolli 2015. aastal, lubatakse seda viimast korda poole aasta võrra pikendada, ütles Euroopa Komisjoni migratsioonivolinik Dimitris Avaramopoulos.

«Saabunud on aeg astuda viimased konkreetsed sammud Schengeni tsooni järk-järguliseks tagasipöördumiseks tavapärase toimimise juurde,» ütles rändevolinik ajakirjanikele. «See on viimane pikendamine.»

Avramopoulos selgitas, et isiku tuvastamise praktika rakendamine piiril on «erakordne, proportsionaalne ning viimane abinõu kindlaks ja piiratud ajaks - antud juhul viimast korda maksimaalselt kuueks kuuks».

Selle asemel tugevdavad EL-i riigid «proportsionaalselt politseikontrolle» kogu bloki territooriumil, eriti sisepiiride lähistel,» lausus volinik.

Rootsi teatas teisipäeval aga, et loobub süstemaatilisest kontrollist piiril Taaniga, mis kehtestati 2016. aasta jaanuaris migrantidetulva aeglustamiseks.

Siseminister Anders Ygeman ja taristuminister Anna Johansson teatasid pressikonverentsil, et koos süstemaatilise kontrolli tühistamisega tõhustab riik politsei ja tolli tööd Taani piiril.

Viis riiki kehtestasid piirikontrolli 2015. aasta sügisel reaktsioonina sisserändajate rekordilisele tulvale Lähis-Ida ja Aafrika riikidest.

Brüsseli esialgne eesmärk oli saavutada piirikontrollide tühistamine 2016. aasta lõpuks, ent see osutus võimatuks.

Schengeni tsoon koosneb 22 ELi riigist Islandist, Liechtensteinist, Norrast ja Šveitsist.

EL ei tühista viisavabadust USA ja Kanadaga

Euroopa Liit otsustas mitte peatada viisavabadust USA ja Kanadaga, kuna vastasseisu lahendamiseks on tehtud edusamme.

USA ei nõustu võimaldama viisavaba reisimist Bulgaaria, Horvaatia, Küprose, Poola ja Rumeenia kodanikele, kuni on täidetud Ühendriikide seadusandluse nõuded. Kanada on aga kehtestanud piirangud teatud Bulgaaria ja Rumeenia kodanike kategooriatele.

Euroopa Komisjon ütles teisipäeval, et USA uue administratsiooniga on loodud kontaktid ja Kanada on lubanud tühistada kõik praegused viisapiirangud detsembriks.

Euroopa Komisjoni migratsioonivolinik Dimitris Avramopoulos ütles, et «dialoog meie strateegiliste partneritega on õige tee edasi ning me oleme õigel teel».

Euroopa Liidu seadusandjad on avaldanud Euroopa Komisjonile survet viisavabaduse peatamiseks USA ja Kanadaga.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles