Kohus: Venemaa keeldus Leedu kohtukutse andmisest Gorbatšovile (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov.
Mihhail Gorbatšov. Foto: Sergey Guneev/RIA Novosti

Vene võimud keeldusid Leedu kohtukutsest Nõukogude Liidu viimasele liidrile Mihhail Gorbatšovile, keda Vilniuse kohus soovib küsitleda tunnistajana 1991. aasta 13. jaanuari sündmuste kohtuprotsessil, teatas kohus teisipäeval.

«Vilniuse ringkonnakohus sai täna Leedu justiitsministeeriumit teate, et Vene justiitsministeerium keeldus õigusabi osutamisest dokumentide Gorbatšovile toimetamiseks,» teatas kohus pressiteates.

Kohtu teatel toetus Moskva abist keeldudes Leedu-Vene õigusabilepingu sättele, mille järgi ei osutata õigusabi juhtumites, mis võivad kahjustada riigi suveräänsust, julgeolekut või on vastuolus selle seaduste peamiste põhimõtetega.

Gorbatšov on seni oma sidet Vilniuse sündmustega eitanud.

Niinimetatud 13. jaanuari kaasuse näol on tegemist süüdistatavate hulgalt Leedu iseseisvusaja suurima protsessiga, milles rohkem kui 60 Nõukogude ametiisikut süüdistatakse inimsusevastastes ja sõjakuritegudes.

1991. aasta 13. jaanuaril tegi Nõukogude juhtkond katse kukutada jõuga Leedu seaduslik võim, mis oli 1990. aasta 11. märtsil kuulutanud riigi iseseisvaks.

Nõukogude sõjaväelaste katsel hõivata Vilniuse teletorn ja teleraadiokomitee hoone hukkus 14 relvastamata inimest, 31 sai raskelt ja üle tuhande kergelt haavata.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles