Endine välisminister: Trump ei peaks Kim Jong-uniga kohtuma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un (vasakul) ja Donald Trump.
Kim Jong-un (vasakul) ja Donald Trump. Foto: Wong Maye-E, Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide endine välisminister Madeleine Albright taunis Donald Trumpi sõnu, kui president väitis, et tal oleks au kohtuda Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uniga, vahendab CNN.

Albright, kes teenis Bill Clintoni administratsioonis, ütles, et oli Trumpi sõnade peale üllatunud – nimelt teatas president, et tal oleks au õigetel tingimustel Kim Jong-uniga kohtuda.

«President ei sõida välisriiki igasuguse ettevalmistuseta ja austus oleks kindlasti vale asi, mida väljendada kellegi suhtes, kes hoiab oma riigi elanikke vaesuses ja näljas,» sõnas Albright.

Ta hoiatas, et Trump ei peaks võtma suhet diktaatoriga isiklikul tasandil.

«Ma arvan, et osa probleemist on Trumpi uskumus, et ta saab luua ainult üks-ühele suhteid. Ehk on see võimalik äris, kuid see ei ole võimalik Ameerika Ühendriikide presidendile,» arvas endine välisminister. «Ei ole vaja olla võluv, väites, et tal on «au» ja et ta (Kim Jong-un – toim) on «terane».»

Albright on üks kõige kõrgetasemelisemaid USA diplomaate, kes ametlikult Põhja-Koread külastanud, kohtudes 2000. aastal visiidil riigi endise juhi Kim Jong-iliga. Kuid ükski ametisolev Ühendriikide president ei ole Põhja-Korea riigijuhiga kohtunud ja mõte sellest on leidnud palju vastuhääli.

Küsides endise ministri nõu, vastas Albright: «Ma arvan, et nende survestamine on oluline, kuid selles võivad hiinlased kasulikumad olla – ja me peame tegema selgeks, et nad ei saa olla tuumariik.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles