USA kongress andis president Trumpi pere turvamiseks 120 miljonit dollarit lisaraha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump, Melania Trump ja Barron Trump
Donald Trump, Melania Trump ja Barron Trump Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpile ja ta perele kuluvaid suuri turvakulusid kritiseeriti juba aasta alguses, kuid nüüd andis kongress esipere turvamiseks 120 miljonit dollarit (110 miljonit eurot) lisaraha, tekitades uue kriitikalaviini.

Turvamisele läheb palju maksumaksjate raha, kuna esileedi Melania Trump ja poeg Barron Trump elavad seni New Yorgis, kuna Barron tahab kooliaasta seal lõpetada, edastab New York Times.  

Donald Trump, Melania Trump ja Barron Trump
Donald Trump, Melania Trump ja Barron Trump Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Salateenistus koos New Yorgi politseiga valvab nii Trump Towerit, kus asub Trumpide luksuskorter kui ka Melania ja Barroni igapäevast liikumist. Lisaprobleeme ja kulutusi tekitavad Trumpide nädalalõpusõidud puhkevillasse, mis asub Floridas Mar-a-Lagos.

Donald Trump, Melania Trump ja Barron Trump / JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Donald Trumpi Florida Mar-a-Lago villa
Donald Trumpi Florida Mar-a-Lago villa Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Pool 120 miljonist dollarist läheb otseselt salateenistuse käsutusse, mille abil kaetakse president Trumpi turvamine. Teise osa saavad New Yorgi linn ja Florida Palm Beach, kus Trump ja ta pere enim aega veedab. Suurest summast osa läheb ka turvajate palkadeks. 

New Yorgi politsei eriüksuse esindaja ja uksehoidja Trump Toweri juures
New Yorgi politsei eriüksuse esindaja ja uksehoidja Trump Toweri juures Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Juba märtsis teatasid USA presidenti turvava salateenistuse juhid, et kui nad võimudelt lisaraha ei saa, siis ei ole neil võimalik tööd korralikult teha. Nad tõid näiteks, et Trumpi Mar-a-Lago külastamise ühekordsed turvakulud on umbes kolm miljonit dollarit.

Donald Trumpi Florida Mar-a-Lago villa
Donald Trumpi Florida Mar-a-Lago villa Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

Washington Posti arvutuste kohaselt võivad Trumpi nelja aasta pikkusel võimuloleku ajal ulatuda turvakulud sadade miljonite dollariteni.

Salateenistuses 14 aastat töötanud Jonathan Wackrow sõnul tekitab nüüdse presidendi liikumine ja ta turvamine suurt stressi, olles samas logistiline õudusunenägu.

«Presidendi ja ta pere turvajad peavad olema pidevas pinges ja see võib lõppeda läbipõlemisega. See omakorda võib nii turvatavate kui turvaja elu ohtu seada,» teatas Wackrow.

Nii USA meedias kui sotsiaalmeedias kritiseeritakse lisaks Donald, Melania ja Barron Trumpi suurtele turvakuludele ka seda, et liiga palju maksumaksja raha läheb Trumpi täiskasvanud poegade Donald Trump juuniori ja Eric Trumpi ärireiside turvamisele.

Veel kulus palju raha president Trumpi tütre Ivanka Trumpi mäesuusareiside turvamiseks. Valges Majas isa nõunikuna töötav naine käis selle aasta alguses suusatamas nii Aspenis kui Whistleris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles