Navalnõi ründaja juhtis väidetavalt 2014. aastal Harkivi mässulisi

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Petrunko (keskel) Harkovi mässul.
Aleksandr Petrunko (keskel) Harkovi mässul. Foto: youtube.com

Mees, keda peetakse vastutavaks Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi värviga ründamise eest, juhtis väidetavalt 2014. aastal katset kehtestada Harkivis Kremli-meelne rahvavabariik.

Aleksei Navalnõi väitel ründas teda 27. aprillil briljantrohelisega sama mees, kes juhtis 2014. aastal Ukrainas nn Harkivi rahvavabariigi kehtestamise katset.

Väidetaval ründajal Aleksandr Petrunkol on Navalnõi sõnul sidemeid ka riigiduuma asespiikri Pjotr Tolstoiga.

Teda aitas väidetavalt Aleksei Kulakov – erariietes politseinik – ning tõenäoliselt veel kaks meest, keda oli näha ka sündmuskohal tehtud videosalvestisel.

Petrunko on tuntud Kremli-meelne aktivist, kes kuulub liikumisse SERB, mille liige on ka Kulakov. Viimane väitis Novaja Gazetale algselt, et ei viibinud rünnaku hetkel sündmuskohal, kuid tunnistas seejärel oma kohalolu. Väidetavalt ei tunne ta meest, kes mürgist ainet Navalnõi pihta viskas.

Eile teatas Navalnõi, et kavatseb esitada Moskva politsei tegevusetuse vastu kaebuse, kuna Vene korrakaitsjad ei ole näidanud üles mingit huvi uurida Navalnõile korraldatud rünnakut, mis on jätnud opositsioonijuhi ühest silmast peaaegu pimedaks, kirjutab RFE/RL.

Navalnõi kirjutas oma veebilehel, et on kaotanud paremas silmas 80 protsenti nägemisest. Tema arst usub, et rünnakus kasutati lisaks briljantrohelisele veel mingit söövitavat ainet, kuid väidetavalt on lootust nägemise taastumiseks. Opositsioonijuht peab seni aga iga 15 minuti järel silmatilkasid kasutama.

SERB liikumine on kurikuulus rünnakute ja mässukatsete poolest. Petrunko vahistati hiljuti kunstinäitusel uriinirünnaku korraldamise eest, 2015. aastal oli ta kaasosaline kodanikuaktivist Vladimir Ionovile korraldatud värvirünnakus. Lisaks sellele on teada arvukaid juhtumeid, kus Petrunko on provotseerinud rahumeelseid meeleavaldusi, et korrakaitsjaid protestijate kallale ässitada.

Kõige kuulsam on siiski Petrunko osalus 2014. aasta katses kuulutada Harkivis välja Kremli-meelne rahvavabariik. Teda võib näha allolevas videos selgelt 2:40 juures.

2016. aastal nimetas poliitkommentaator Dmitri Florin Petrunkot Kremli salajaseks lihunikuks.

Väidetavalt töötab Petrunko «vabatahtlikuna» FSB või julgeolekuteenistuste heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles