USA luureagentuur salvestas 151 miljoni telefonivestluse andmed keelust hoolimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSA logoga iPhone. Foto on illustratiivne.
NSA logoga iPhone. Foto on illustratiivne. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Rahvuslik Luureagentuur (NSA) kogus eelmise aasta jooksul ameeriklaste telefonivestluste kohta enam kui 151 miljonit andmeühikut hoolimata sellest, et Kongress agentuuri tegevuse lubatud ulatust piiras, vahendab Reuters.

2015. aastal vastu võetud seadusega lubas Kongress NSAl koguda ainult nende isikute telefonivestlusi, keda Ühendriigid ja liitlased kahtlustavad seotuses terrorismiga.

Rahvusliku Luurejuhi büroo leidis aga, et NSA oli salvestanud eelmise aasta jooksul üle 151 miljoni telefonivestluse ja kontakti andmeid, ehkki sai loa ainult 42 terrorismis kahtlustatava isiku järel luuramiseks.

NSA alustas ulatuslikku telefonide meta-andmete kogumist pärast 2011. aasta rünnakut kaksiktornidele. Kogutavate andmete hulka kuuluvad helistajate ja vastajate telefoninumbrid, kõnede aeg ja kestus, kuid mitte sisu.

Eile väitsid ametnikud, et 151 miljonit kogutud andmeühikut on vaid väike osa sellest, mida NSA enne Edward Snowdeni jälgimisprogrammi puudutavaid paljastusi salvestas.

Kuna 151 miljoni andmeühiku alla kuuluvad ka samadelt numbritelt tehtud korduvad kõned, on tegelik jälgitavate inimeste arv oluliselt väiksem.

Ametnike väitel pole teada, kui paljudelt inimestelt andmeid koguti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles