Le Peni erakond ja Vene sponsorid kasutasid laenude vahendamisel lätlase abi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: THOMAS SAMSON/AFP/SCANPIX

Prantsuse presidendikandidaadi Marine Le Peni ja Vene sponsorite vaheliste tehingute uurimisel on ilmnenud, et nende toestamisel kasutati lätlasest vahendajat, kirjutab EUObesrver.

Prantsuse presidendikandidaat kohtus kahel korral Vilis Dambinsega, kes töötab Riias varahaldurina. Värske juurdluse teatel kasutati lätlase teeneid Vene sponsorite vahendamisel.

Dambinsiga seotud firma maksis Läti ja Prantsuse meedia teatel ka Le Peniga seotud mõttekojale 250 000 eurot.

Dambins kohtus Le Peni Rahvusrinde partei parlamendisaadiku Jean-Luc Schaffhauseriga 2016. aasta 17. märtsil Genfis ja Rahvusrinde varahoidja Wallerand de Saint-Justiga sama aasta 4. novembril Pariisi luksushotellis.

Dambins ja Schaffhauser arutasid Venemaalt täiendavate laenude saamist pärast seda, kui Le Peni erakond laenas Kremliga seotud Esimeselt Tšehhi Vene pangalt 9,4 miljonit eurot.

«Vilis tegi Genfi kohtumisel ettepaneku järgmiste pankade osas,» sõnas Schaffhauser väljaandele Mediapart. «Kuigi me saanuks laene kõigist suurematest Vene pankadest, oleks see pärast esimest laenu olnud liiga poliitiline. Me olime tundmatul territooriumil. Ma ei tahtnud end sellega isiklikult siduda.»

Esialgse Vene laenu korraldas Vene saadik Aleksander Babakov – mees, kes on ELi viisakeelu nimekirjas ja kelle varad on külmutatud Ukraina annekteerimise toetamise eest.

Kuid Schaffhauseri sõnul oli ta teadlik, et Dambins töötas Babakovi heaks.

«Minu kohustus on töötada avaliku jõu esindajatega ja Babakov on patrioot,» teatas parlamendisaadik.

Dambins aga teatas väljaandele Re:Baltica, et tal ei olnud Babakoviga midagi pistmist.

«Ma ei ole käitunud ei isiklikult ega kaudselt seadusliku üksusena ega vihjatud tehingute vahendajana,» ütles Dambins.

Lätlase väited lükkavad ümber Panama paberites lekitatud dokumendid, mis tõestavad, et Dambinsil oli sidemeid vähemalt kolme Vene firmaga, mille peakontorid asusid tema Riia kontoris.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles