Euroopa Komisjon esitas täpsustatud soovitused Brexitiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi Brexiti läbirääkija Michel Barnier.
ELi Brexiti läbirääkija Michel Barnier. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Euroopa Liit on teinud varuplaani juhuks, kui Suurbritannia lahkumise asjus Londoniga kokkuleppele ei jõuta, kuid hetkel on eesmärk saavutada lepe 2019. aasta märtsiks, ütles ELi pealäbirääkija täna Brexiti-kõnelustel.

«Oleme valmis kõikideks võimalusteks. Kuid see, millest mina praegu lähtun, on leppeni jõudmine,» lausus Michel Barnier.

Läbirääkija hoiatas, et leppeni jõudmiseks aega napib ning seda jääb iga päevaga vähemaks.

EList pole bloki ajaloos lahkunud ükski riik, mistõttu on eelseisev tee läbimata. Mõned Briti poliitikud on väitnud, et kõnelustelt leppeta lahkumine on Suurbritannia jaoks parem kui kehva leppe sõlmimine.

Barnier ütles ajakirjanikele, et Suurbritannia suhe selle ülejäänud 27 Euroopa partneriga keskendub pärast blokist lahkumist kaubandusleppele, kuid praegu pole hetk hakata sellest rääkima.

Pealäbirääkija rõhutas, et Suurbritanniale esitatud finantsnõudmised pole karistus selle eest, et riik lahkub ühendusest. «Siin pole mingit karistamist, siin pole Brexiti-arvet. Finantsleppe puhul on küsimus ainult tasaarveldamises.»

Euroopa Liidu järgmise paari aasta eelarve lepiti kokku koos Suurbritanniaga, mis peaks tasuma eelarves võetud kohustused, ütles pealäbirääkija. «Leppisime nendes programmides kokku koos. Võeti kohustused ning neid tuleb austada. Küsimus on vastutuses.»

Barnier' sõnul pole hetkel veel seatud kindlat summat, mis tuleb tasuda.

Ta lisas ka, et 8. juunil Suurbritannias toimuvad parlamendivalimised ei mõjuta Euroopa Liidu kõnelustepositsiooni.

Euroopa Komisjon esitas täna täpsustatud soovitused lahkumisläbirääkimiste alustamiseks Ühendkuningriigiga.

Alles pärast väljaastumise põhilistes tingimustes kokku leppimist on Euroopa Liit nõus alustama Ühendkuningriigiga läbirääkimisi bloki ja Suurbritannia tulevaste suhete üle.

Läbirääkimisjuhised hõlmavad nelja peamist valdkonda. Läbirääkimiste kõige tähtsam teema on kodanike – Ühendkuningriigis elavate EL27 kodanike ja Euroopa Liidus elavate Ühendkuningriigi kodanike – ning nende pereliikmete õigusliku seisundi ja õiguste kaitse.

Samuti on Komisjoni soovituses selgelt öeldud, et finantsarvelduse põhimõtetes tuleb kokku leppida enne, kui on võimalik liikuda läbirääkimiste teise etappi. Samuti tuleks leida lahendus, mis aitaks tagada, et Iirimaa saarel ei taastata ranget piirikontrolli. Kokku tuleb leppida ka väljaastumislepingu haldamise ja vaidluste lahendamise korras.

Euroopa Komisjoni esitatud soovitus saadetakse Euroopa Liidu Nõukogule, kus on kavas see vastu võtta üldasjade nõukogus 22. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles