Video: tagaotsitav Läti kommunist sai Donetski kodakondsuse (5)

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beness Aijo Donetski passiga.
Beness Aijo Donetski passiga. Foto: youtube.com

Kurikuulus Läti kommunist Beness Aijo, kelle kodumaa on kuulutanud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, sai tunnustamata Donetski Rahvavabariigi kodakondsuse.

«Ma vajasin Donetski passi, kuna Läti, mille kodanik ma olen, toetab NATO ja ELi liikmena Kiievi tegevust Donbassi iseseisvuse vastu, võtab osa NATO sõjaväeõppustest, kutsub läänt üles laiendama sanktsioone Venemaa vastu, kiusab taga Läti vabatahtlikke Donbassis ja on äärmiselt russofoobne ja natsionalistlik,» teatab Aijo videopöördumises.

2014. aastal teatas Läti migratsioonibüroo võimalusest, et jätab välisriikides paramilitaarsetes operatsioonides osalenud Aijo Läti kodakondsusest ilma. Seaduse kohaselt tuleb teise riigi kodakondsuse saanud isikul 30 päeva jooksul teatada Läti kodakondsuse tühistamisest.

Kui seda ei juhtu, alustab migratsiooniamet kodakondsuse likvideerimist.

Aijo on Suurbritannia Kommunistliku Partei ja Korea Sõprade Ühenduse liige. Viimane on Põhja-Korea toetajate ja kultuurivahendajate ühendus.

Ta oli tegev 2014. aasta Krimmi annekteerimise ja venemeelsete rahutuste korraldamise juures. Praegu võitleb ta Donbassis mässuliste poolel.

Beness on mitmel korral poliitiliste tegevuste eest arreteeritud.

Ugandalasest isa ja venelasest ema perre 1979. aastal Rezeknes sündinud Aijo on kuulutatud mässu õhutamise tõttu tagaotsitavaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles