Vene kohus jättis Navalnõi viieaastase tingimisi karistuse jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnaku ohvriks langenud Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi.
Rünnaku ohvriks langenud Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi. Foto: Evgeny Feldman/AP/Scanpix

Vene kohus jättis täna jõusse opositsioonijuht Aleksei Navalnõile määratud viie-aastase tingimisi vanglakaristuse, mis võib takistada tema kandideerimist 2018. aasta presidendivalimistel.

Kirovi ringkonnakohus lükkas apellatsiooni tagasi ning jättis kehtima nii Navalnõi kui tema kaaskaitsealuse karistuse, teatas uudisteagentuur RIA Novosti.

Navalnõi teatas detsembris kavatsusest kandideerida 2018. aastal presidendiks. Praegune riigipea Vladimir Putin kandideerib siis eeldatavasti neljandaks ametiajaks.

Süüasi puudutab 2009. aastat, mil Navalnõi töötas Kirovi oblasti liberaalse kuberneri Nikita Belõhhi juures nõunikuna. Süüdistuse kohaselt omastas ta metsandusettevõtte Kirovles vara – 10 000 kuupmeetrit metsamaterjali väärtusega 16 miljonit rubla. Praeguses vääringus on see umbes 253 000 eurot.

Opositsioonijuht avaldas märtsis uurimisandmed, mis tõid päevavalgele peaminister Dmitri Medvedevi väidetava korruptsiooni, raportit vaadati YouTube'is üle 20 miljoni korra ja see vallandas tänavarahutused.

Navalnõi poolehoidjad korraldasid märtsis viimaste aastate suurima loata meeleavalduse Moskvas, politsei pidas seal kinni tuhatkond inimest.

Opositsioonijuht sai populaarseks 2012. aastal protestiaktsioonidega Putini Kremlisse naasmise vastu. Pärast seda on talle esitatud mitu kohtulikku süüdistust, mida Navalnõi ise peab poliitiliselt motiveerituks.

Navalnõi on juba asunud üle Venemaa kampaaniakontoreid avama. Presidendikandidaadiks registreerimiseks on tal vaja 300 000 toetusallkirja.

Tõsises kuriteos süüdimõistmine võib tema plaanidele lõpu teha.

Kampaaniajuht Leonid Volkov ütles siiski, et kohtuotsus Navalnõid kandideerimast ei takista.

«Me viime läbi kampaania, et registreerida Aleksei Navalnõi presidendikandidaadiks, ja me saavutame selle,» kirjutas ta Twitteris. «Navalnõil on õigus valimistel kandideerida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles